Нямам никакви притеснения от тази проверка, единственото притеснително е времето, в което се извършва. Това заяви пред журналисти кметът на столицата Йорданка Фандъкова по повод досъдебното производство на Европейската прокуратура, свързано с договори за ремонти и строителни дейности в София. 
По-рано днес Европейската прокуратура съобщи, че извършва обиски в София по разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства от ЕС за ремонтите в центъра на българската столица, "включително емблематичните жълти павета".
От няколко месеца тече проверка по отношение на жълтите павета от различни служби, предоставяме документи на всички, каза Фандъкова и добави, че днес е предоставена документация по случая и на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Участъкът от жълтите павета, който беше безобразно нареден, не е платен, добави кметът на столицата. Стойността му е 206 хил. лева, нито лев от тези средства не са платени, напомням ви, че беше наложена глоба за увреждане на павета, каза още Фандъкова.
Кметът напомни също, че преди две години е прекратен договорът с „ПСТ Груп" ЕАД, а фирмата има задължение да върне над 2,5 милиона лева. Глобена е за некачествено изпълнение.
Ние ще продължим да съдействаме на всички органи, така че ако някоя фирма е направила нещо нередно, ще продължи да си носи отговорност, каза още кметът на София.
От пресцентъра на Столичната община съобщиха по-рано днес, че във връзка с досъдебно производство на Европейската прокуратура са изискани заверени копия на сключените договори за строителни дейности през 2018 г. и 2022 г., разходо-оправдателни документи и строителна документация, съставяна по време на строителните дейности. Документацията е предоставяна до момента на всички институции, извършващи проверки, като в рамките на деня ще бъде предоставена и на ГДБОП, допълниха от общината.