Общините Вършец, Борован и Враца ще създадат местна инициативна група (МИГ) с цел силно местно партньорство и подкрепа на местни инициативи, съобщи за БТА кметът на Вършец Иван Лазаров.
Проектът на трите общини, от които Враца е представена само със селата в обхвата й, е одобрен от Програмата за развитие на селските райони на ЕС по мярка "Водено от общностите местно развитие". Отпусната е безвъзмездна финансова помощ от 56 756 лева, като тези средства ще бъдат използвани за написване на стратегия на местната инициативна група, информационни срещи, предварителни проучвания и обучение на местни лидери. След написването на стратегията общините ще кандидатстват за финансиране от различни фондове и сумата, с която ще разполага МИГ Борован-Вършец-Враца може да достигне 8 милиона лева.
След това средствата ще се използват за реализация на проекти на местните общности, общините, частния бизнес и неправителствените организации. Ще се подкрепят местни производители, които създават качествени продукти с местни суровини и налагат на пазара местни марки. Стратегията ще отчете социалните, историческите и културните особености в трите общини, ще бъде съобразена с местния потенциал и местните потребности, уточни кметът на Вършец.