Над 90 състезатели от 15 спортни клуба ще участват в първото за Кърджали Републиканско първенство по силов трибой. Това каза за БТА европейската вицешампионка при жените в категория 63 килограма Радостина Лулова. Тя уточни, че то ще бъде за екипировъчни състезатели, като се дава възможност и на състезатели от класическия трибой да се включат.
Инициативата за спортното събитие в родопския град е нейна и на съпруга ѝ, с когото преди две години основават и спортен клуб Юнак Кърджали. Домакините ще бъдат представени от 15 състезатели. Ще има категории до 18 години, до 23 години, отворена категория за мъже и жени и за ветерани. Трибоят включва клек с щанга, бутане от лег и мъртва тяга.
„Почти всичките ни международни състезатели ще участват на републиканското, което доста ще вдигне нивото на състезанието“, обясни Лулова и заедно със себе си посочи имена като Иван Георгиев, Здравко Петров, Йордан Иванов.
Републиканско първенство в Кърджали ще се проведе на 8 и 9 април във волейболна зала „Арпезос“, а за да се случи, инициаторите са получили подкрепата на фирми и община. Официалното откриване е планирано за 12,00 часа, но дисциплините могат да бъдат наблюдавани още от сутринта.
„Имаме 4-5 състезатели, които са изявени на международно ниво и които ще си вдигат екипировъчно, в това число и аз. Това за нас ще бъде нещо като последна контрола в подготовката ни за европейското първенство по екипировъчен трибой в началото на май в Дания“, каза още Радостина Лулова.