Актуалните теми от европейския дневен ред, включително Украйна, енергетика, върховенство на правото, миграция, Шенген и европейското бъдеще на Западните Балкани обсъдиха на среща генералните директори по европейски въпроси в Министерствата на външните работи на България и Германия Славена Гергова и Сибиле Зорг.  
Това съобщиха на сайта си от Министерството на външните работи (МВнР). Политическите консултации между двете министерства на ниво генерални директори по европейски въпроси се проведоха вчера в Берлин. 
Потвърдена бе общата готовност за продължаване на всеобхватната подкрепа за Украйна. Общо бе виждането за необходимостта от скорошно приключване на реформата на европейското законодателство в областта на миграцията, при спазване на баланса между солидарност и отговорност. Германската страна заяви подкрепата си за присъединяването на България към Шенген. 
Вчера на посещение в България беше министърът на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде-Марласка, който заяви на пресконференция, че България е достатъчно добре подготвена и има пълната подкрепа на Испания за присъединяването си към Шенгенското пространство.