Бюрото по труда в Самоков стартира нов прием на документи по проект „Родители в заетост“, каза за БТА директорът на Дирекция „Бюро по труда“ в Самоков Венета Галева.
Заявления могат да подават няколко групи родители, каза Галева. 
Първата група са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст (вкл. многодетни и/или самотни родители), незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самостоятелно заети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа и ползват отпуск, разясни Венета Галева.
В този случай детегледачът ще получава трудово възнаграждение в размер на минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски. Допълнително възнаграждение, в размер на ½ от минималната работна заплата, се предвижда за детегледача, в случай че полага грижи за второ или повече деца от семейството.
Втората група са многодетни родители и/или самотни родители  на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места и децата им посещават детски ясли/градини, както и училище. В този случай трудовото възнаграждение на детегледача е в размер на ½ от минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицето, полагащо грижи за едно дете до 4 часа на ден. Допълнително възнаграждение, в размер на ¼ от минималната работна заплата, се предвижда за детегледача, в случай че полага грижи за второ или повече деца от семейството.
Могат да кандидатстват и безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина (грижата е допустима до 8 часа на ден), или многодетни или самотни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище (грижата е допустима до 4 часа на ден).
Детегледачите също трябва да подадат заявление. Те трябва да бъдат регистрирани безработни и да не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст, каза още Галева. Както досега, след одобрение от страна на родителите, с детегледача се сключва трудов договор с работодател Агенцията по заетостта за срок до 18 месеца или до навършване на 5-/12-годишна възраст на детето, или до приключване на проекта.
Директорът на дирекцията в Самоков Галева допълни, че целта на проекта е по-добро съвместяване на професионалния с личния живот на родителите с деца от нула до дванадесетгодишна възраст и предоставяне на заетост на безработни, чрез осигуряване на възможности за полагане на грижи за отглеждане на деца.
Одобреният проект се реализира по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+, а неговият финансов ресурс е от 24 млн. лева.
Галева добави, че заявления се подават единствено електронно. Заявленията могат да бъдат намерени на официалната страница на Агенция по заетостта.