Стотната годишнина на списанието за литература и изкуство „Кула“ беше отбелязана в Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък, съобщават от прецентъра на местната администрация. Официален гост на събитието беше кметът Галина Стоянова, която благодари на редакционния екип за дългогодишния труд. 
„ Нелеката съдба на изданието през годините е оставила своя исторически отпечатък, но на днешния ден трябва да се поздравим за това, че не се отказахме пред трудностите от най-различен характер и като един екип, обединени от каузата, направихме всичко възможно да вдъхнем нов живот на „Кула", посочи Стоянова в своя поздрав към главния редактор на изданието Румен Денев и редакторите Диана Рамналиева, Гергана Атанасова и художника Иван Гайдаров. Кметът подчерта, че екипът ревностно пази високото ниво на публикациите и илюстрациите, както и чистото пространство за представяне на поезия и проза, краеведски материали, отзиви за книги и критика. Тя пожела нови сили и вдъхновение, с които редакционният екип да встъпи в новото столетие на „Кула“, коментират от администрацията.
Културното събитие откри Румен Денев, който отбеляза, че всичко в литературата е лично и напомни, че сред ярките личности в историята на изданието са Никола Загоров, Христо Славейков, Стефан Бакърджиев, Жени Димова и благодари на Общината за моралната и финансова подкрепа. 
Годишнината премина под мотото „100 години списание „Кула“ – прозорец във времето“, което е заимствано от уводната статия в юбилейния брой на магистър филологът Деница Астахова. Тя представи откъс от своя научен доклад, посветен на историята на изданието. Публиката беше поздравена от младите актьори на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ Ивелина Павлова и Петър Петров с кратък рецитал, а музикално изпълнение на пиано поднесоха Грациела Кънина и Екатерина Димитрова с преподавател Елена Юлиянова. 
Първият брой на списание „Кула“ излиза през 1923 година, а главен редактор е Никола Загоров. През годините в списанието текстове публикуват Антон Страшимиров, Анна Каменова, Петко Стайнов, Иван Мирче, Гео Милев, както и чуждестранни автори. Целта на изданието при неговото създаване е била да покаже, че не само в столицата има интелектуалци и културни дейци. В манифеста в първия брой Никола Загоров заявява, че в Казанлък има достатъчно силно изразен културно-обществен живот, който да даде материал за един сериозен и издържан периодичен преглед. През 1923 година излизат 5 броя на списанието, но след военния преврат на 9 юни много хора заминават за София и в Казанлък вече не съществува група на интелектуалците. Тогава списанието спира да се издава. През 1981 година Христо Славейков прави опит да поднови изданието и отпечатва няколко броя на пишеща машина под индиго. Той работи заедно с Цветан Павлов, а в изданията участват и поети от Стара Загора – Жеко Христов, Иван Мирчев, Христо Кацаров. Тогава обаче списанието няма как да бъде разпространявано, защото не е позволено от Комитета за печата, който трябва да разреши издаването на всяко печатно издание. В края на 1989 година отново започва издаването на списание „Кула“.