Как да бъдат разбрани и приобщени децата аутисти – това бяха част от акцентите в дискусия по случай Световния ден за информираност за аутизма, който се отбелязва на 2 април. Събитието се състоя днес в Мраморното фоайе на Столичната библиотека. Дискусията бе предшествана от откриването на фотоизложбата „През моите и твоите очи“. Експозицията съдържа фотографии на аутистичната личност от Севдалин Тлаченски и неговия ментор Александър Николов. 
Севдалин разказа, че е имал срещи със служители от бюро по труда, с които е обсъдил възможността да открие работно място. Очаква се той да се включи в проекти, в които отново ще снима, но това няма да е постоянна работа. По думите на представители на Агенция по заетостта работодателите се притесняват, защото Севдалин и други аутисти имат ТЕЛК. Севдалин сподели, че най-много обича да снима сгради и паметници, любими за снимане са му и ретротрамваите.
Милена Кънчева от фондация "Помощ на лица с проблеми в развитието" заяви, че приемането на децата аутисти е важно. По думите ѝ обществото трябва да прояви разбиране и към родителите на деца с увреждания като цяло. По отношение на образованието тя каза, че по закон тези деца са интегрирани, но по-скоро остават в индивидуална форма на обучение. Кънчева каза, че има син аутист, който днес е на 30 г.
Всяка малка стъпка, която сме минали, ми е давала щастие, каза тя. И добави: Моята надежда е в младото поколение, които нямат проблем да приемат различните.
Цветан Спасов, ръководител на Управляващия орган по програма „Развитие на човешките ресурси, прочете разказа „Да си различен е привилегия голяма“ от сборника „Приятел на аутист“, в който малкият Давид разказва как успява да разбира и приема приятеля си аутист Криси. Той също призова хората да са толерантни и да говорят за нуждите на аутисти.
Ранната интервенция с децата с аутизъм е важна, отбелязаха Анна Динчева и Галя Мийкова от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в София. 
Фотоизложбата "През моите и твоите очи" е организирана от Министерството на труда и социалната политика и Програма "Развитие на човешките ресурси". В Столичната библиотека тя може да бъде разгледана от днес до 12 април.