Книгата „Живарник“ на Николай Русев беше представена днес в Литературно-художествения музей (ЛХМ) „Чудомир“ в Казанлък, съобщава директорът на културния институт Добрина Матова. Събитието е част от програмата на „Чудомирови празници“ 2023, посветени на живота и творчеството на писателя и художник Димитър Чорбаджийски, чиито организатори са ЛХМ „Чудомир“, едноименната фондация и Община Казанлък.  
Специални гости на представянето бяха музикантите от местната група „Грамофон“, а водещ беше актьорът Жоро Атанасов. Ценителите на литературата имаха възможност да поговорят с увлекателния разказвач Николай Русев, посочва Матова. Тя допълва, че героите на автора са смешни, абсурдно комични, а понякога са и гротеска на човешките слабости. Присъстващите в залата успяха да видят видео поздрав на Димитър Туджаров – Шкумбата към автора на книгата и публиката на Казанлък. 
Представянето на книгата „Живарник“ постави началото на литературните премиери в програмата на празниците, които ще бъдат общо пет. 
По-рано днес домът на Чудомир събра ценители на музиката с изпълнения на проф. д-р Борислав Ясенов на флейта и доц. д-р Велислава Карагенова на пиано, посочва още Добрина Матова. В музикалния проект „Из музикалната съкровищница“ те изпълниха произведения на Жан-Филип Рамо, Йохан Себастиан Бах, Панчо Владигеров и други.
Както БТА съобщи, в рамките на днешния ден в ЛХМ „Чудомир“ беше открита и изложбата „Паралелни светове“ на Шенгюл Ахмедова, която представя колекция от кукли, пресъздаващи както приказни герои, така и героите на Чудомир. 
Програмата на "Чудомирови празници" 2023 в Казанлък започна вчера и ще продължи до 1 април.