Необходимост или криворазбрана демокрация е феминизмът? Върху тази тема разсъждаваха единадесетокласници от Дойче шуле. Това стана по време на открит урок, подготвен от преподавателите по философия Сияна Мандажиева и по история Николай Чакъров. Задачата беше учениците да потърсят българските и световните корени на феминизма и да разгледат явлението в развитие, като изведат свои мнения за стереотипите в мисленето, свързани с жената и нейната роля в обществото. 
Акцентът беше поставен върху Русе и русенки, които имат свой сериозен принос в еманципацията на жените както в близкото, така и в по-далечното минало. В презентациите, подготвени от единадесетокласниците, специално място бе отделено на националната героиня Баба Тонка и нейните дъщери, но също и на Димитрана Цанова и Екатерина Каравелова, които преодоляват традиционни възгледи за мястото на доминираното от мъжете общество. Учениците разработиха и темата за най-известните жени в българската политика - Цола Драгойчева от социалистическия период, първата вицепрезидентка Блага Димитрова, първата министър-председателка Ренета Инджова, първата жена кмет на Русе Елеонора Николова, първата председателка на Народното събрание Цецка Цачева. 
Още един исторически момент добавя точки в полза на Русе по отношение на феминизма - това са шестте жени от „Паркстрой“, които подемат първия антиправителствен протест заради хлорните обгазявания на Русе от химическия комбинат „Верахим“ в Румъния. Като примери за изявени имена на влиятелни жени в световната политика учениците открояват Маргарет Тачър, Ангела Меркел, но също и президентката на Пакистан Беназир Бхуто и министър-председателката на Турция Тансу Чилер. 
Изследвали задълбочено темата за феминизма и за разпространените стереотипи, наложени през различните исторически периоди, учениците вече бяха натрупали достатъчно впечатления и познания, за да разсъждават и по въпроса, зададен от Никола Чакъров защо някои от великите сили нямат президент жена. А накрая всички трябваше да поумуват и да довършат изречението „Съвременната жена е...“. „Супермен“, „Смела“, „Красива“, „Способна на всичко“ и дори „Красиво човешко същество“ - гласяха част от предложенията на учениците.