Повече от 250 медици от страната и чужбина се включиха във второ издание на симпозиума „Пролетни хирургични дни“. Организатори на събитието за втора поредна година бяха Лечебни заведения „Медика“ и Русенският университет. 
Темата на форума беше „Хирургията днес, хирургията утре“, а специален акцент бе поставен на работата с най-малките пациенти - децата.
„Щастлив съм, че тук присъстват много млади колеги, а това ми дава надежда, че развитието на хирургията не е загубено“, каза ръководителят на отделението по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „Медика“ проф. д-р Огнян  Хаджийски. 
„Това е втората ни поредна конференция „Пролетни хирургични дни“. За наша радост има повече участници, а този път във форума се включват и студенти от различни медицински университети“, посочи управителят на лечебни заведения „Медика“ доц. д-р Кирил Панайотов.  
Организаторите бяха поздравени от кмета на Русе Пенчо Милков и от областния управител Анатоли Станев. Специални благодарности към доц. Панайотов отправи ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев.
В научната програмата бяха представени повече от 70 доклада на специалисти по обща, детска, съдова, пластично-възстановителна и естетична, лицево-челюстна хирургия и неврохирургия.