Регионалната инспекция по околната среда и водите да възстанови на Община Русе преведените и неусвоени обезпечения и отчисления в размер на 4 359 798 лева. Това реши окончателно Върховният административен съд, потвърждавайки решението на първата инстанция в Русе. Това е сумата, преведена от Общината за 2021 г. съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците. Отчисленията се заплащат на тон и имат за цел да се намали количеството на депонираните отпадъци и да се насърчи тяхното рециклиране и оползотворяване.
През март миналата година парламентът направи промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които даде възможност месечните обезпечения и отчисления за 2021 г. да се разходват общините, стига за това да се вземе решение на Общинския съвет чрез вътрешно компенсирани промени и без да се изменя приетия начин на определяне и размер на таксата за битови отпадъци. Промяната бе извършена с цел подкрепа на усилията на общините за овладяване и преодоляване на последиците от Ковид кризата. Предложено бе и през 2022 г. тези собствени средства на общините да не се блокират по сметки на Регионалната инспекция по околната среда и водите, а да могат да се ползват по решение на общинските съвети за дейности свързани с управление на отпадъците.
На 24 март миналата година Общинският съвет в Русе дава съгласие за възстановяване от РИОСВ на преведените и неусвоени отчисления. Директорът на екоинспекцията обаче отказва да върне парите с аргумента, че решенията на общинските съвети за разходване на средствата взети през 2022 г. не могат да се отнасят за натрупаните средства през 2021 г.
През август миналата година Административният съд в Русе обяви този отказ на РИОСВ за незаконосъобразен, а сега решението е потвърдено и от ВАС. Върховните магистрати постановяват, че решение за възстановяване на средствата няма как да бъде взето през 2021 г., каквито са мотивите за отказа на РИОСВ, тъй като изменената разпоредба е влязла в сила на 1 март 2022 г. с придадено обратно действие от 1 януари същата година, а Общинският съвет в Русе е реализирал разписаните му правомощия в предвидения срок до 30 април 2022 г. Затова отчисленията в размер на 4 359 798 лева трябва да върнат в сметката на Общината.