За месец в Търговище безплатно са кастрирани 101 бездомни и дворни котки. Кампанията, която обхвана града и близките села, започна на 20 февруари и приключи на 24 март, съобщи Йоана Драгнева – председател на природозащитната организация „Нов старт за животните в нужда“.
За осъществяването на процедурите се ангажира екипът на ветеринарната клиника „Витавет“. „Благодаря и на специалистите, и на всички хора, които разбират и знаят, че кастрацията спасява живот. Които са отговорни и разумни и които постоянно се интересуваха кога ще има кастрации отново“, каза Драгнева.
Природозащитникът припомни още, че от есента на 2020 г., когато започват такива кампании, два пъти в годината, до момента са кастрирани 492 женски котки. По думите ѝ това е голям успех за хората и най-вече за животните, на които няма да се налага да раждат по улиците. 
От организацията „Нов старт за животните в нужда“ припомниха още, че половината от финансирането на тазгодишната кампания е благодарение на организирания Мартенски базар, а другата част от средствата са осигурени от партньори дарители от Германия.
Освен кастрирана, всяка котка е обезпаразитена, а ухото ѝ - резнато във V-образна форма. Маркирането на ухото е задължително, за да не се случва да се хващат и водят едни и същи котки по няколко пъти.