Защитници на животните във Враца се присъединиха към националния протест срещу насилието над животни и липсата на ангажираност от страна на правораздавателните органи, който се организира в редица български градове. Общите искания на протестиращите са справедливи присъди за насилниците, по-строго прилагане на Закона за защита на животните и Наказателния кодекс, работеща зоополиция, спазване на законите на общинско ниво. 
За БТА Пламенка Калинкина, председател на неправителствената организация „Лапички на справедливостта“, разказа за няколко случая на насилие над кучета, за които е подала жалби към съответните органи и по които производствата продължават с години без да има наказани.
„Това е пореден протест. Истината е че колкото и протести да провеждаме, дотук те не са довели до някакво решение на проблема с убийствата на животни – кучета, котки, коне. Искаме правораздавателната система да се събуди“, заяви Калинкина. По думите ѝ зоополицията е само за пиар, тъй като работи без към нея да има назначен и ветеринарен лекар, които да изготвя експертизите.
Калинкина коментира, че е доказана взаимовръзката между престъпленията, извършени срещу животни и последващи престъпления срещу хора. Общият знаменател е „безпомощност“, тоест престъпления се извършват срещу безпомощни същества, каквито са животните, възрастните хора и децата. Така че когато ние защитаваме правата на животните, ние защитаваме правата на слабите, добави тя.
Калинкина посочи още, че с протеста не се иска промяна на наказанията, тъй като според нея те са адекватни, но трябва другите органи преди това да си свършат работата.