Общо 1270 танцьори от 51 клуба от цялата страна ще събере утре Хасково на юбилейното 10-то издание на фестивала за народни хора и танци "Хайдушка софра". Това съобщи за БТА организаторът на събитието Мишо Кадиев, ръководител на местната формация за автентични народни танци "Фъртуните на Мишо".
Форумът ще продължи утре и вдругиден. Празникът няма състезателен характер, а участниците ще се изявяват на сцената на Спортна зала "Дружба". Събитието ще започне с дефиле от централния площад "Свобода" до залата, където е концертната част.
По обед е шоуто на Фолклорен ансамбъл "Шевица" - София, Школа за оцеляване "Багатур" и Общински център за танцово изкуство "Галаксико" - Димитровград. За пореден път ще бъдат връчени парични награди за най-красива носия, за най-млад и най-възрастен участник, и за клубове, участвали във всяко издание на фестивала. Също по традиция, вечерта ще завърши с шест чевермета.
Фестивалът е със съдействието на Община Хасково и Национален фонд "Култура". За неделния ден е предвиден семинар с двама лектори на тема "Автентични български хора", гласи програмата.