С решение в полза на Община Русе приключи първото от делата, които тя води срещу наложени й финансови корекции по обществената поръчка за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Проектът на стойност 34 383 754.21 лева бе започнат при предишния кмет Пламен Стоилов и е един от най-големите с екологична насоченост в региона. Първата копка за изграждане на инсталацията ще бъде направена днес в местността Под Ормана до регионалното депо за отпадъци. Съоръжението ще преработва 17 845 тона годишно от боклука на общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан. На оползотворяване ще подлежат хартия и картон, хранителни, зелени и градински отпадъци.
Корекцията от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ бе наложена заради нарушения при избора на фирмата, извършваща строителен надзор - „РТ Консултинг“ ЕООД. Санкцията бе в размер на 107 500 лева - 25% от стойността на договора, който е 430 000 лева. Състав на Административния съд в Русе обаче не откри нарушения в действията на Община Русе. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14 дневен срок.
Най-голямата санкция за Общината по този проект е в размер на над 5,7 млн. лева по договора с изпълнителя ДЗЗД „Биогаз Русе 2021“. Тя също е оспорвана в съда и тепърва ще бъде разглеждана.