По покана на Стопанска академия „Димитър А. Ценов" и във връзка с реализирането на Проект Европейски университет, представители на университети от шест различни страни посетиха Свищов и бяха гости на кмета д-р Генчо Генчев. Това съобщиха от пресцентъра на общината.
Като част от тридневната програма и плануваните мероприятия, партньорите по проект „KreativEU", в лицето на представители на Португалия, България, Чешка Република, Италия, Румъния, Словакия и Турция, водени от ректора на СА „Д. А. Ценов" проф. Марияна Божинова, посетиха административната сграда на Община Свищов. 
Кметът поздрави своите гости за съвместния проект, който предстои да реализират университетите по Програма ERASMUS 2027 и подчерта, че Община Свищов винаги е подкрепяла подобни инициативи – насочени към развитието на младото поколение и образованието.
Генчо Генчев подчерта за доброто сътрудничество на Общината със Стопанска академия и изрази надежда партньорството да се разшири и в рамките на останалите държави. Той посочи като пример добрите взаимоотношения между Община Свищов и Българско-турската търговско-индустриална камара, както и със съседна Румъния, с която вече са реализирани редица проекти по програмата за Трансгранично сътрудничество.
По време на визитата представителите на всички страни се обединиха около идеята да бъде изграден мост на сътрудничество между тях, основан на общи цели за просперитет и развитие.
Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ е партньор с висши училища от редица страни по програмата „Еразъм +“. Част от тях са Италия, Испания, Китай, както и Португалия, Италия, Румъния и Турция, които участват в проекта „KreativEU“. Академията има действащи двустранни рамкови договори за сътрудничество с чуждестранни висши училища от Азeрбайджан, Латвия, Молдова, Полша, Украйна и други. По този начин Община Свищов развива сътрудничество и изгражда положителни отношения със страни по цял свят.