От 14 до 18 юни във Варна ще се проведе 20-ото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, съобщиха на пресконференция днес организаторите му. Прожекциите ще бъдат във Фестивалния и конгресен център, Радио Варна, както и пространството „РеБонкърс“, съобщи Илия Раев - директор на фестивала и председател на Областния съвет на Българския Червен кръст (БЧК) във Варна. 
Премиерно за България ще бъдат показани полският филм „Backwards” на Яцек Лишински и френската комедия „Last dance” , който има награда на публиката на филмовия фестивал в Локарно. Сред заглавията са още документалната българска продукция „Една провинциална болница“, която ще бъде показана за първи път във Варна, както и украинският филм „Клондайк“, носител на награди от Берлинале и Сънданс, номиниран за награда "Оскар". Неговият режисьор Марина Горбач ще гостува във Варна за представянето. 
Пълната програма на фестивала ще бъде обявена през април, съобщиха организаторите. В дните на форума ще се проведат и редица дискусии, посветени на здравни теми, като лекторите в тях също ще бъдат оповестени на по-късен етап. 
Светът, в който живеем в момента, е доста объркан и трябва да се гордеем, че Варна отправя призив към цял свят чрез хуманизъм да вървим към мир и приятелство, каза председателят на БЧК акад. Христо Григоров. Вярвам, че всички заедно обединени ще успеем не само да запазим фестивала, но и да го предадем на нашите деца и внуци, допълни той. 
Освен нравствено послание, фестивалът на червенокръстките и здравни филми има и познавателен характер, а филмите внасят нов полъх с оптимизма си, показвайки, че обществото живее своя живот, въпреки всички проблеми, отбеляза ген. директор на Националния съвет на БЧК проф. Красимир Гигов.
Събитието носи послание за възвръщане на хуманността, смята и ректорът на Медицинския университет във Варна проф. Валентин Игнатов. Чрез филмите, които ще видим, се надявам да бъде възвърната нормалността, благотворителността и съпричастността, каза още той. По думите му у хората се насаждат страхове, които са предпоставка за владеене на съзнанието, а социалната дистанция, наложена в последно време, се е превърнала в социална пропаст. „Затова червенокръстките филми имат бъдеще и ние ще ги подкрепяме“, каза ректорът. 
В допълнение деканът на факултета по обществено здраве във висшето училище проф. Антония Димова поясни, че Медицинският университет във Варна ще продължи да подпомага фестивала с човешки, технически и финансови ресурси. Оттам ще подготвят материалите за популяризирането му и ще заснемат и архивират всички прояви чрез Университетската телевизия. 
Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна е създаден през 1965 г. и е първият международен кино форум у нас. В годините на Студената война, през 1973-а, той получава най-високата категория „А“, идентична с фестивалите в Кан, Москва, Венеция, Берлин, Карлови вари. След прекъсване през 1991 г., е възстановен през 2014 г. от акад. Христо Григоров, тогавашния ректор на МУ - Варна проф. Красимир Иванов и председателя на БЧК - Варна Илко Раев.