Родната къща на Антон Страшимиров се е намирала на кръстовището на улиците „Иларион Макариополски“ и „Иван Вазов“ във Варна. Това стана ясно при представянето на новия сборник „Като да е сън“, посветен на писателя. Книгата е издание на Варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и имаше първа среща с публиката по време на националната дискусионна среща по повод 140-годишнината на институцията, която се проведе вчера. 
Сборникът е съставен от Ася Иванова, Даниела Илиева, Емил Демирев, Живка Маркова, Кристиана Димчева, Росица Тодорова и д-р Цветелина Войчева. При изследването на фондовете в библиотеката, свързани с писателя, те са открили, че родната му къща във Варна не се намира на ул. „27 юли“, както се е смятало досега, а на друго място, съобщи при представянето на сборника Емил Демирев. Това става ясно от бележка на племенника му, намерена във фонда на библиотеката. Новите факти са посочени във втория раздел на книгата, който е посветен на спомените на варненци за техния именит съгражданин. Библиотекарите изразиха надежда да бъде поставена паметна плоча на мястото, където е била къщата. 
Важно е да говорим за фамилията Страшимирови, за тримата братя Антон, Тодор и Димитър, които са оставили значими следи, каза при представянето на книгата Кристиана Димчева. Варна има особено очарование за писателя, което той признава в своята автобиография. Антон Страшимиров напуска млад града, но остава варненец завинаги и говори за родното си място с изключителна топлота, добави Емил Демирев. В първата част на книгата са поместени именно спомените му за Варна от първите му житейски стъпки. 
Тези лични истории от автобиографичните записки и статии на Страшимиров са отпечатани в различни издания, но никога досега не са събирани на едно място, отбеляза Демирев. Книгата е богато илюстрирана с графични портрети и фотоси. Допълнена е с информация за важни личности, изведена в карета, за да бъде отделена от повествованието. 
Третият раздел на сборника „Като да е сън“ е посветен на честването на 60-годишнината на Антон Страшимиров във Варна през ноември 1931 г., представено чрез архивни документи от фонда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, както и статии от местния печат. Сред тях е телеграмата, с която писателят съобщава кога ще пътува за празничното събитие. 
Работата върху изданието е отнела на съставителите около една година, съобщи Емил Демирев и припомни, че в края на тази година сборникът ще излезе и в електронен формат, обогатен с повече информация. Предстои и официално представяне на печатното издание през варненската общественост.