Опорно-двигателният апарат с всички останали системи в човешкото тяло трябва да работи в синхрон. Заболяванията на опорно-двигателния апарат са много разнообразни, а причините за възникването им са безбройни. Те са широко разпространени и на тях трябва да им се обръща по-голямо внимание, каза в интервю за БТА рехабилитаторът към Лечебни заведения „Медика“ Симеон Костов. 
По думите му голяма роля има профилактиката на дегенеративните заболявания.
„Физиотерапията е много важна, за да стопира развитието им. Така човек може да се чувства по-добре и да е полезен за обществото и на себе си“, отбеляза Костов, който е главен рехабилитатор в балнеокомплекс „Медика - Нареченски бани“. 
Според него баленеокомплексът се посещава от пациенти с дегенеративни ставни заболявания - дискови хернии, остеохондроза, коксартроза. 
„Не са малко случаите и на пациенти с травми или с възпалителните процеси като бурсит, периартрит, ревматоиден артрит“, обясни Симеон Костов, който е магистър, има и множество завършени курсове към Асоциацията на физиотерапевтите в България и Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. 
Причините за заболяванията на опорно-двигателния апарат са многобройни
По думите му причините за отключване на заболяванията на опорно-двигателния апарат са многобройни.
„Неправилната стойка по време на работа и недостатъчната двигателна активност са част от причините, които подпомагат прогресирането на този вид заболявания. Хората трябва да обръщат внимание на тялото си и при най-малките симптоми да потърсят медицинска помощ“, каза Костов, който е и приложен кинезиолог. 
Според него този вид заболявания се наблюдава често и при трениращи хора заради неправилно изпълнение на упражненията.
„Дисковите хернии засягат голяма част от населението. Те могат да бъдат в шийната, гръдната или лумбалната области. Всяка една от тях засяга до различна степен пациента. Болката и другите симптоми, които могат да имат хората с такъв проблем, променят ежедневието им. Затова е важно отрано да се обърне внимание. Апаратите, с които лекуваме, са различни и се използват спрямо състоянието на човека“, обясни рехабилитаторът. 
Апарати от последно поколение помагат за по-бързото възстановяване
По думите му от последното поколение апарати високоинтензивният магнит може да се използва, за да се намали болката, а текар терапията - да се намали спазъмът на мускулите.
„Високоинтензивният магнит генерира магнитно поле, което е около 600 пъти по-силно от на нормалния магнит. То стимулира нервните клетки, мускулите и кръвоносните съдове, което води до физиологична промяна и стимулация, която се използва за постигане на терапевтични ефекти. Високоинтензивният магнит се използва за стимулация на мускулна тъкан, регенерация на нерви, общ контрол на болката, лечение на фрактури, инконтиненция и подобряване на кръвообращението. Импулсната индуктивна терапия стимулира костната и хрущялна регенерация и благоприятства при остеопорозни изменения“, обясни Костов. 
По думите му текар терапия е един от най-ефективните методи за лечение на болки и заболявания в мускулите и ставите. Тя доставя високочестотна енергия до тъканите, като прониква в дълбочина и предизвиква ендогенна топлина в болезнената област. Незабавно облекчава болката, редуцира отоците след травма, отпуска хипертоничните мускули и подпомага възстановяването на тъканите. 
Друг метод е ударно-вълновата терапия. 
„Тази терапия използва ударна вълна с ниска честота, която създава микротравма. Тя стимулира естествените сили на организма за възстановяване на проблемните зони. Методът се използва както за хронични проблеми (тенис лакът, голф лакът, замръзнало рамо), така и при мускулни разтежения, навяхвания, включително псевдоартроза и фрактури. Намира често приложение при пациенти с шипове на петата или рамото, намалявайки чрез действието си калцификатите“, казва Костов.
Той обясни, че съчетанието на тези процедури, както и класическата физиотерапия, подпомагат за намаляване срока на възстановяване. 
„Процедурите се назначават след преглед от лекар по физикална и рехабилитационна медицина. Лечебната физкултура също е от първостепенна важност, тъй като с нея се изграждат здрави мускули, които после държат засегнатите сегменти. Има и случаи, в които оперативната интервенция е неизбежна. Затова е важно да се обърне внимание на профилактиката, за да може при по-малко пациенти да се налага оперативно лечение“, отбеляза Симеон Костов.