Първият за сезона круизен кораб по река Дунав - „Viking Lif“, акостира вчера край Русе с над 170 пасажери - предимно американци, които се движат от Виена към делтата на река Дунав. Гостите бяха посрещани от зам.-кмета Златомира Стефанова, а служители от общинското звено „Туризъм“ им раздадоха брошури с възможни обекти за посещение и слоган „Насладете се на всяка русенска минута!“. По-късно в Русе акостира и круизният кораб „Amareina“ със 120 пасажери - австралийски и новозеландски граждани. 
По предварителна информация през предстоящия сезон се очакват повече от 450 посещения на кораби на русенското пристанище. На 31 март ще пристигне и първият български круизен кораб „Русе Престиж“.
През декември миналата година беше гласувано на сесия на Общинския съвет на кейовата ивица да бъде поставен павилион за туристически информационен център и Алея на занаятите, съставена от шест павилиона за продажба на сувенири и занаятчийски изделия, изработени от русенски майстори. Идеята е да се стимулират местните творци и търговци, а туристите да имат възможност да закупят стоки от тях. Предстоят конкурси за отдаване под наем на търговските обекти.