Журналисти и медийни експерти разговаряха за автоцензурата днес в Съвета за електронни медии (СЕМ). Събитието по инициатива на медийния регулатор на тема „Автоцензурата - проблем на българската журналистика?“.  Повод за разговора е последното проучване за свободата на словото на Асоциацията на европейските журналисти, което отчете в края на миналата година ръст на автоцензурата сред журналистите, припомнят от СЕМ. Според данните в изследването, най-голям външен натиск върху репортерите оказват политици, държавни институции, икономически субекти и рекламодатели.
Председателят на СЕМ Соня Момчилова при откриването на форума каза, че вярва, че „българските журналисти няма да изменят на мисията си и на основните задачи да преследват с всички средства и да отстояват истината". Задачата на регулатора е да бъдем гарант за това вие да работите спокойно, да работите свободно, да работите без натиск и без намеса, добави тя.
Участниците разговаряха за това доколко цензурата влияе върху автоцензурата и къде е по-силно проявена тя - в обществените или в търговските медии. Отбелязано беше, че много често журналистите стават заложници на търговските отдели в медиите и че по време на предизборна кампания всяко изказване може да се превърне в проблем за екипа и водещите. Работата в предизборните студиа е доста сложна за журналистите, особено като се имат предвид финансовите измерения на проблема, според Георги Любенов от БНТ и Златимир Йочев от Би Ти Ви. 
Като екзекуция на медии определиха участниците в дискусията делата с непоносимо високи искове (slapp дела), каквито се водят например срещу „Биволъ“ и „Медиапул“. Констатирано бе, че проблемът е в структурата на функциониране на медиите в България. Те не се ползват с необходимата обществена защита и когато нарушат интереса на даден субект им се налагат репресивни действия, според Асен Йорданов от „Биволъ“. За да се противостои на такъв натиск, преди години е съществувала идея за създаване на закон за медийните услуги, който да защити медиите от трите власти и бизнеса, но липсата на достатъчно солидарност и самоорганизация в журналистическата колегия е оставила проблема без последствия. А там сред „трите джунгли“ е и аудиторията, и плурализмът, и концентрацията на влияние. В тази посока трябва да се търси развитието на проблема, според доц. Георги Лозанов, бивш председател на СЕМ и директор на дирекция „ЛИК" в БТА.
На финала Соня Момчилова призова медиите да не се превръщат в „бял шум" и да разчитат на СЕМ в подкрепа на изпълнение на професионалния си дълг, който очакваме да следват без самоограничения и страх.
На дискусията присъстваха още Диана Янкулова (БНР), Миролюба Бенатова (TV1), Константин Вълков (Дарик), Снежана Тодорова (СБЖ), Илия Вълков (АЕЖ), Весислава Антонова, Калин Манолов, Спас Спасов (платформа „За истината“).
/ДД