В Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя среща дискусия "Пътища на професионализма в социалната работа", посветена на Международния ден на социалната работа. Традиционното за Факултета по педагогика събитие е посветено на Международния ден на социалната работа и се организира от Катедрата "Социална работа", съобщи пресцентърът на висшето училище.
Деканът на Факултета по педагогика проф. Лиляна Стракова поздрави всички присъстващи на форума и отбеляза, че това е ден, в който милиони хора по цял свят обръщат поглед към себе си и това, което правят в името на по-доброто, на по-качествения живот на хора, които имат нужда от подкрепа. "За всички нас социалната работа е важна, тя е мисия за повечето от нас и силно се надяваме да бъде избор и за вас за цял живот", каза проф. Стракова, обръщайки се към младите си колеги в залата. Тя подчерта, че преподавателите им полагат усилия да намерят баланса между теоретичната и практическата подготовка, за да бъдат добре подготвени за професионалния си път. "Стремейки се да постигнем този баланс, всички ние си даваме сметка, че в началото на 21-и век сме деятели на едно поле, в което основната мисия на социалната работа, постигането на баланс в един свят на неравноправие, става и наша лична кауза", каза в заключение проф. Стракова.
Доц. Росица Симеонова от Факултета по педагогика представи официалните гости на срещата - Александър Миланов, клиничен социален работник в "Аджибадем сити клиник болница Токуда"; Елмира Нешева, докторант във Факултета по педагогика, социален работник, фондация "Център за хуманни политики"; Вяра Границка, ръководител екип, ЦСРИ "Благовещение" към фондация "Каритас София"; Атанас Димитров, директор на Кариерен център в УНСС; Николета Стоянова, специалист по управление на човешките ресурси, Елка Тодорова, председател на Управителния съвет на Националната федерация на работодатели на инвалиди.
 Събитието предоставя възможност на студенти от специалността "Социални дейности" да се срещнат с възпитаници на специалността, с базови специалисти и с партньори на Факултета по педагогика, които представят истории за своя професионален път и за мотивацията си, за реализацията на различни полета на социалната работа, за клинична социална работа, за социална работа с деца и семейства, за трудова заетост, социално предприемачество и др.