"Седемте стола" по романа „Дванадесетте стола“ на Иля Илф и Евгений Петров е най-новото заглавие в репертоара на Драматичния театър в Ловеч. Драматизацията и режисурата е на Дамян Тенев. За спектакъла, чиято премиера е на 28 март, разказаха на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ловеч директорът на културната институция Биляна Петрова, режисьорът Дамян Тенев и актьорите Петко Венелинов, Георги Грозев и Явор Костов-Яша. 
Представлението е реализирано с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Сценографията на спектакъла е на Радостина Тодорова, асистент сценограф е Елица Андреева, композитор - Георги Георгиев от група „ОСТАВА“, видео дизайнът е на Петко Танчев. Участват също проф. Пенко Господинов, Боряна Бабанова, Елица Костова, Павел Емилов.
„Това е сатиричен роман, който коментира събития, прояви у личността, които не трябва да бъдат, осмивайки ги. Нашата цел е да разсмеем публиката в това не леко време. Основното в текста е стремежът към материалното. Спектакълът представя свят, препълнен с престъпници. Това е опустошение на душата“, посочи Дамян Тенев.
Той добави, че сюжетът разказва за служителя на службата по вписванията Иполит Матвеевич Воробянинов, който научава от умиращата си баба, че в един от столовете в хола на старата им къща в град Старгород са скрити огромно количество брилянти. Изкушен от тлъстата печалба, Иполит тръгва да търси семейното имане. По пътя си среща млад авантюрист на име Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей, известен като Великия комбинатор. Двамата сключват договор за процентно разпределение на съкровището и се заемат заедно с издирването му.
В ролята на Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей е Петко Венелинов. „За мен е важен екипът, който създава нещо, защото ако там има разбирателство и съмишленичество, винаги кожата на образа ти започва да ти харесва“, коментира Венелинов. 
Георги Грозев посочи, че в ролите, в които влиза с останалите актьори, са типажи, които лесно могат да се разпознаят в живота днес.
По думите на Явор Костов образите са разнообразни и колоритни и ще интересно как публиката ще ги приеме.
Директорът на Драматичния театър Биляна Петрова заяви, че с това представление се надяват да достигнат и до младата публика. „Седемте стола“ е трета премиера за сезона, след „Слуга на двама господари“ и „В полите на Витоша“.