Тракийски университет и община Царево са сключили споразумение за сътрудничество. Това съобщават на официалния сайт на учебното заведение. Старозагорското висше училище ще открие изнесена база в курортния град, където ще се провежда изнесено обучение на студенти и докторанти от различните специалности. Подписи под документа са положили ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков и кметът на Царево Георги Лапчев. 
„Много се радвам, че вече сме и в град Царево. Уверявам ви, че само след няколко години ще се радваме на добри резултати като запазим младите хора от региона, да останат да живеят тук“, е допълнил ректорът на Тракийски университет. Той е посочил, че „това, което стартираме днес, ще бъде полезно за Тракийски университет, за община Царево и бих казал – за цяла България“, смята още той.
Бъдещото звено на учебното заведение ще предлага обучение на студенти в различните научни направления, които университетът предлага. Ще има и специалност, която ще е обвързана с отглеждането на морска храна.
По време на церемонията кметът Георги Лапчев е връчил символично на проф. Ярков ключа за сградата на бившия Българо-германския център, в която ще се помещава базата на Тракийски университет. 
Към момента в старозагорския университет се обучават около 10 000 студенти от над 50 държави от целия свят. Над 600 висококвалифицирани преподаватели, както и гост-лектори от други университети в страната и чужбина, ръководят обучението по повече от 70 бакалавърски специалности и магистърски програми. Университетът провежда и повече от 70 докторски програми. Царево става третият черноморски град след Варна и Бургас, в който ще има база на старозагорското висше учебно заведение.