Навлизането на електронните книги ще бъде определено от информационните нужди на обществото и условието докога то ще бъде задоволено от печатните книги, смята доц. Васил Загоров от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Той участва в националната дискусионна среща на тема „Библиотеката - идея и реалност“, която се провежда днес във Варна по повод 140-годишнината на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.
Преподавателят припомни, че човечеството е преживяло информационна революция и при навлизането на книгопечатането, което е изместило ръкописните книги, въпреки че са били в апогея си по времето на Гутенбгерг. Те изчезват, защото не могат да обслужват информационните нужди на тогавашното общество, каза Загоров. По тази причина той смята, че такава ще бъде и съдбата на печатните издания и тяхната функция ще затихва. Ученият даде пример, че и сега има ръкописни книги, но те се намират в определени отдели и се съхраняват там. Според него обаче библиотеките се справят чудесно в новите условия като боравят правилно с подреждането и предлагането на фондовете си на читателите. 
В дискусията се включи и доц. Огнян Ковачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който не споделя мнението на колегата си. Според него хартиените книги няма как да изчезнат, защото са носител на естетическо удоволствие, а зад тях стои жива и мощна индустрия. Електронните четци не могат да предложат това въздействие върху въображението, което имат книгите, каза той и допълни, че през средните векове те са произведения на изкуството, които се пишат и преписват на ръка, богато илюстрирани и украсени и струват много скъпо. 
Според третия участник в дискусията, журналистката Светлана Вълкова, четенето на електронни носители е свързано предимно с работа, а книгата създава уютно и защитено пространство. 
Празникът на Варненската библиотека продължава с още две дискусии, посветени на ролята на изкуствения интелект и бъдещето на книжовните средища.