Не всички библиотеки в страната са влезли в 21-ви век и използват новите технологии, каза за БТА изпълнителният директор на фондация „Глобални библиотеки - България“ Спаска Тарандова, която е сред гостите в националната среща, посветена на 140-годишнината на Регионалната културна институция „Пенчо Славейков“ във Варна. По думите й вече има много добри примери, но все още има и такива, които все още се възприемат само като място, където се осигурява достъп до книги, вестници и списания.
Като много добър пример за използване на новите технологии Тарандова отличи Варненската библиотека, която е първата в страната, сдобила се със собствен сайт, въвела електронен каталог и осигуряваща на клиентите си връзка чрез чатбот, както и 24-часово обслужване чрез услугата БиблиоМат.
Тарандова припомни, че със съдействието на фондацията преди 10 години библиотеките у нас бяха оборудвани с компютри, които обаче вече имат нужда от подмяна. По думите й това може да стане чрез финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Физическата среда в библиотеките също има нужда от подобряване, допълни Тарандова. Според нея обаче културните институти имат нужда особено от редовно осигуряване на нови книги. Националната програма за обновяване на фондовете им в размер на 2 милиона лева е недостатъчна, бе позицията на Тарандова. По думите й не е редно и това, че колекциите на библиотеките се развиват на конкурентен принцип, защото достъпът до книги за всички хора в страната би трябвало да е свободен и равен. Крайно време е да започне прилагането на стандарта за библиотечно-информационно обслужване, който е приет от години, но средства не се отпускат, допълни Тарандова. Тя допълни още, че би трябвало да се засили диалогът и координацията между министерството на културата и министерството на образованието, към което са училищните и университетските библиотеки. Има добри модели в други страни, които показват, че може да се получи добро коопериране между училищата и обществените библиотеки по места, обясни експертът. И припомни, че много учебни заведения закриха своите библиотеки, но пък младите хора могат да разчитат на тези в населените места, където живеят, стига фондовете им да разполагат с нужните заглавия.
От началото на февруари фондация „Глобални библиотеки - България“ започна реализацията на два нови проекта по програма „Еразъм“, разказа още Тарандова. Единият е насочен към повишаване уменията на гражданите да се представят на пазара на труда, като бъдат обучени да си оформят онлайн документите и да се представят пред работодатели. Проектът ще се реализира чрез регионалните библиотеки, които пожелаят да станат партньори на фондацията. Целта е да бъдат обхванати 150 души от цялата страна, като обученията ще започнат в края на тази година и ще продължат до средата на 2024 г. 
Вторият проект е насочен по-скоро към библиотечните специалисти и е свързан с информационната и медийната им грамотност, допълни Тарандова. Фондацията ще го реализира с партньори от Румъния, Австрия и Белгия. Идеята е да се проведат практически обучения на библиотекари как да бъдат по-уверени в различаване на дезинформацията и фалшивите новини.