В област Плевен са изпълнени 1125 проекта по шестте оперативни програми, които са съфинансирани от Кохезионния фонд, Фонда за регионално развитие, Европейския социален фонд и Фонда за справедлив преход. Това са "Иновации и конкурентоспособност", "Региони в растеж", "Развитие на човешките ресурси", "Храни", "Околна среда" и "Наука и образование за интелигентен растеж". По тези програми в областта са получени безвъзмездно близо 390 милиона лева средства. Това съобщи Игнат Димитров, управител на Областния информационен център (ОИЦ) в Плевен по време на участието си в организираната от Българската телеграфна агенция (БТА) местна конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", който се осъществява с подкрепата на Европейската комисия. Домакин на конференцията е Националният пресклуб на БТА в Плевен.
По "Наука и образование за интелигентен растеж" 18 училища, неправителствени организации и Медицинският университет са изпълнили проекти. Медицинският университет в Плевен е изпълнил проект за създаване на център за обучение на докторанти и на център за компетентност. Училищата са имали възможност да подобрят мотивацията и адаптацията на учащи в образователната среда.
Димитров добави, че фирмите в областта през периода са имали възможност да кандидатстват по две от оперативните програми. По "Иновации и конкурентоспособност" имат 903 проекта, а по "Човешки ресурси" имат сключени 73 проекта. Цялата безвъзмездна помощ, която са получили фирмите, е над 155 милиона лева.
Управителят на ОИЦ - Плевен каза още, че 11-те общини са сключили 129 договора за над 192 милиона лева безвъзмездна помощ. От тях 106 са приключили, 23 все още се в процес на изпълнение.
Фирмите в областта са реализирали над 600 проекта в областта на ковид мерките на обща стойност около 14 милиона лева, което е близо 10 процента от цялата помощ, която са получили за целия период. Останалите 293 договора по "Иновации и конкурентоспособност" са на обща стойност над 131 милиона лева.
Най-големият брой договори са за иновации в предприятията, както и за подобряване на производствения капацитет. Новосъздадени са 43 фирми. Своята енергийна ефективност са подобрили 53 от предприятията.
Фирмите в областта имаха възможност да кандидатстват и по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за подобряване условията на труд, да закупят безопасни средства за работа. По тази програма 66 фирми са изпълнили 73 договора. Безвъзмездната стойност е малко над 10 милиона лева.
Общините са изпълнили 193 милиона лева и представляват 50 процента от всички безвъзмездни средства, които са инвестирани в област Плевен през периода 2024-2020 г.
За новия програмен период скоро ще може по "Иновации и конкурентоспособност" и "Развитие на човешките ресурси" да се кандидатства за развитие на местния бизнес за семейни фирми и да се подобри работната среда, каза още Игнат Димитров.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да се намери в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще".