Български камерен оркестър - Добрич ще изнесе концерт със солисти Йоанна Русева – цигулка, и Гийом Венсан – пиано, съобщи на сайта си Община град Добрич. Двамата гостуват за втори път в областния град.
Музикантите ще представят Увертюра към операта „Алцеста“ на Кристоф Глук, рядко изпълняваната в България „Серенада върху шведски народни песни“ от Макс Брух и Концерт за цигулка, пиано и струнен оркестър от Феликс Менделсон. Концертът ще се състои от 18:30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Билети ще се продават на входа от 16:30 часа. 
На 23 март със същата програма Български камерен оркестър – Добрич, Русева и Венсан ще открият XIX Европейски музикален фестивал във Варна. 
Йоанна Русева завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков“ в класа по цигулка на Благородна Танева, а тази година получава бакалавърска степен по цигулка от Университета за музика и сценични изкуства във Виена, Австрия. Специализирала е в майсторски класове на Минчо Минчев, Захар Брон, Пиер Амоял, Огюстен Дюме, Антон Сороков, Елизабет Кропфич. Има награди от 16 конкурса и е финалист на международния „Давид Ойстрах“ в Москва през 2013 година. През 2019 г. е лауреат на специалната награда и наградата на публиката на конкурса „Шимон Голдберг“ в Майнц и на специалната награда на конкурса „Антон Рубинщайн“ в Дюселдорф.
Гийом Венсан учи пиано от 7-годишна възраст и изнася първите си концерт едва на 10 г. Завършва Парижката консерватория с магистърска степен по пиано, в периода 2018 – 2020 г. продължава образованието си в Музикалната капела „Кралица Елизабет“ в Брюксел, а оттогава учи в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена, където се запознава с Йоанна Русева. Носител е на престижната Трета голяма награда от конкурса „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж. През 2014 г. получава отличие от френското Министерство на културата за изключителни постижения в музикалната индустрия. Свирил е като солист в редица престижни зали в Токио, Лондон, Париж, Будапеща, Доха и Каракас.