Казанлъшката Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт спечели регионалния кръг на Националното състезание за най-добър млад автомонтьор и водач на моторно превозно средство (МПС), на който беше и домакин. Това съобщи за БТА директорът на учебното заведение д-р инж. Дечко Пейчинов. Учениците ще вземат участие в предстоящия Национален кръг на състезанието в Бургас, за което са класирани общо шест гимназии от цялата страна. 
В състезанието, което се състоя на 17-и и 18 март в Казанлък, взеха участие девет отбора от Бургас, Сливен, Градница, Ямбол, Габрово, Стара Загора и Казанлък, които премериха сили в няколко кръга. Състезанието започна с решаване на тест и продължи с майсторско управление на специализиран полигон. На втория ден учениците показаха своите умения на обособени работни места в специализиран сервиз в града. След анализ и оценка на всички постижения, комисия в състав от ментори, работодатели в община Казанлък и партньори избра за победител в състезанието местната Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт. Второ място заеха участниците от Професионалната техническа гимназия „Никола Василиади“ в Габрово, а трето място заеха учениците от Професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров“ в Стара Загора, каза още Пейчинов. 
Националното състезание за най-добър млад автомонтьор и водач на МПС е част от международното състезание за ученици от професионалните технически гимназии Young Car Mechanic, чиято основната цел е да популяризира професията на автомобилния механик и да спомогне за обмяната на опит. В България то се организира от 2008 година като част от състезанията по професии, организирани от Министерството на образованието и науката, а от 2016 година активно при провеждането и организацията му се включва компанията Inter Cars. По време на откриването в Казанлък официални гости бяха представителят на Inter Cars Момчил Бекярски, началникът на Регионалното управление по образованието (РУО) – Стара Загора Милена Йолдова, старши експерт към РУО – Стара Загора Иванка Петкова, началникът на Районното управление на МВР в Казанлък, както и партньори на гимназията домакин.