Театралната импровизация „Антигона”на режисьора Александър Морфов е очаквана с интерес на плевенска сцена на 13 април. Това съобщиха от Драматично-кукления театър „Иван Радоев”.
Както БТА писа „Антигона” по Жан Ануи се върна в европейския репертоар и в България с дългоочаквана премиера на Александър Морфов. Театралното събитие бе в Плевенския театър през септември 2022 г. Според специалистите след седемгодишното си отсъствие от българска сцена, Морфов е поставил ярък ансамблов спектакъл, в който се открояват изпълненията на Деян Донков в ролята на Креон, на Милена Ерменкова – Антигона, Надя Керанова – Исмена, Александър Кънев – Хемон, Ованес Торосян – Корифей на хора. Цялата артистична трупа работи като единен организъм, за да разкрие механизмите на трагедията, валидни от Античността до наши дни, посочват те.
Спектакълът „Антигона” е включен в инициативата за културен туризъм „Пътуващ зрител” на Плевенския театър и хотел „Ростов”, който предоставя преференции за публиката. Местата се ангажират онлайн чрез страницата на театъра в интернет. Ценители на театралното изкуство от цялата страна могат да се срещнат на живо с творчеството на Александър Морфов на 13 април – четвъртък, от 19:00 часа на сцена „Александър Гюров”. През април афишът на 105-годишния професионален театър в Плевен предлага общо 12 заглавия за възрастни и шест за децата. Привличат внимание две премиерни продукции. „Елате ни вижте” от Кирил Топалов е на 10 април с гост-актьора Емил Марков в ролята на Иван Вазов. На 25 април е „Моето мъжко момиче” с участието на Михаил Билалов и Мая Бежанска. Продължава установената традиция четири от куклените представления през месеца да бъдат в съботни дни, за да могат родителите да заведат децата си на театър.