В предприятията на територията на Община Ихтиман са заети около 250-300 души. Това каза заместник-кметът на общината инженер Тони Кацаров в интервю за БТА. Безработицата в Община Ихтиман към месец февруари 2023 г. е 4,39 процента (спрямо брой икономическо активното население от справка на НСИ за 2011 г.). Средната работна заплата в общината, според данни на НСИ, е около 1500 лв., посочи зам.-кметът.
БТА представя икономическата дейност в общините и предприятията на територията на Софийска област и Югозападна България, което е част от плановете на Агенцията да има кореспонденти в шестте региона на планиране в страната, специализирани за стопанските новини.
Досега в тази връзка разговаряхме със зам.-кмета на Община Своге инж. Валентин Михайлов, с представители на Община Пирдоп, с изпълнителния директор на "Аурубис България" Тим Курт, с кмета на Община Костинброд Трайко Младенов, с главния архитект на Община Елин Пелин Борислав Кръстев.
Най-големите предприятия в Ихтиман са "Алмагест" АД, Ядки и слънчогледови семки "Вуйчо Ваньо", "Форнетти България", "Завод за електроди" ООД и "ВМВ Метал" ООД, каза зам.-кметът.
Инж. Кацаров уточни, че основната дейност на "Алмагест" АД  е производството на висококачествен етилов спирт 96,5 процента, предназначен за хранително-вкусовата промишленост. Предприятието е едно от най-големите на територията на Община Ихтиман.
"Вуйчо Ваньо" е водещ производител и разпространител на ядки, сушени плодове и слънчогледови семки. "Форнетти България" е завод за тестени изделия. По думите му марката и продуктите "Форнетти" са добре познати в цяла Унгария, Румъния, България и други страни по света.
"Завод за електроди" ООД е наследник на създаденото през 1967 година производство в град Ихтиман. Това е единственият производител на обмазани електроди за заваряване и наваряване в България. "ВМВ Метал" ООД е съсредоточено в производството на отливки от чугун. Леярната е специализирана в изработката на едри отливки от чугун, но предлага и малки, и средни.
Интересът от нови инвеститори все повече се засилва през последните години, изтъкна инж. Кацаров. Има интерес в сферата на шивашката дейност, както и хранително-вкусовата. Той съобщи, че тази година предстои да започне строителството на спортна зала "Арена Ихтиман". Предвижда се да се използва за спортни мероприятия, концерти и спектакли. Капацитетът на залата ще бъде между 500-600 души.  Освен това до дни предстои и отварянето на хранителен магазин от веригата "Фреш Маркет".
БТА припомня, че главният архитект на Община Елин Пелин Борислав Кръстев каза в интервюто, че на територията на общината са разположени логистичните бази на почти всички големи хранителни вериги, хипермаркети за техника, магазини за строителни материали, и т.н. По думите му данните от 2020 г. показват, че средната брутна заплата е 1638 лв., което нарежда общината в топ 10 по ниво на заплащане в страната. За 2021 г. данните за безработица показват 4,3 процента - под средната у нас.
Трудови борси могат да бъдат направени в Сърбия, които да са насочени към западните покрайнини и българите, живеещи там. По този начин те могат да дойдат и да работят на територията на Община Костинброд, акцентира кметът на общината Трайко Младенов в интервюто за БТА. 
Икономическият облик на Община Пирдоп се определя от частния бизнес и по-голямата част от населението в общината получава заетост в тази сфера, съобщиха от общината за БТА. 
Близостта на столицата на България както помага, така и пречи на икономиката на Община Своге, разказа пък заместник-кметът на общината инженер Валентин Михайлов в интервю за БТА.
-----------
Инженер Тони Кацаров е роден през 1969 г. в град Ихтиман. Завършил е Техническият университет в София със специалност електронна техника и микроелектроника.