Отборът на Шумен 61 се класира за финала в тазгодишното издание за Купата на България по хандбал при мъжете, след като във втората полуфинална среща в зала „Арена Шумен“ днес отстрани Спартак (Варна) с 34:28 (17:13) и ще спори за трофея с Локомотив (Горна Оряховица). 
Шуменци поведоха минимално в началото на мача, като единствено в средата на първото полувреме допуснаха изравняване в резултата – 8:8, но за кратко. Домакините отново поведоха, натрупаха аванс от четири гола, като на няколко пъти пропускаха възможност да го увеличат с още едно попадение. Полувремето завърши при резултат 17:13. През втората част шуменци увеличиха аванса си до десет гола. Това даде възможност на треньора Никола Карастоянов да даде почивка на част от титулярите и да пусне в игра останалите състезатели на скамейката, от което се възползваха варненци, които успяха да намалят резултата до 30:25. Треньорският щаб на Шумен 61 взе прекъсване, последваха два безответни гола за домакините и равностойна игра до края на срещата, която завърши с шест гола преднина за шуменци - 34:28. 
За най-добър в техните редици беше определен Бранимир Балчев, а за Спартак (Варна) – Йордан Попов. И двамата хандбалисти са вкарали най-много голове в мача – по осем.
Както БТА съобщи по-рано настоящият носител на Купата на България по хандбал при мъжете Локомотив (Горна Оряховица) се класира за финала в тазгодишното й издание, след като в първата полуфинална среща отстрани Пирин (Гоце Делчев) с 43:20 (24:12). Горнооряховци не оставиха съмнения за класата си. Те направиха преднина от 12 гола преди почивката и през цялото време увеличаваха аванса си.  
Финалът за Купата на България по хандбал при мъжете между отборите на Локомотив (Горна Оряховица) и Шумен 61 ще се играе утре, от 14:00 часа, отново в зала „Арена Шумен“. Два часа по-рано, от 12:00 часа, ще е мачът за трето място между отборите на Спартак (Варна) и Пирин (Гоце Делчев).
При победа утре, шуменци ще имат възможността да вземат реванш за миналогодишната загуба от Локомотив (Горна Оряховица) и да прибавят четвърти трофей. Жълто-сините са печелили националната купа през 2010, 2012 и 2021-а година.