Съвременното българско изкуство е във фокуса на изложбата „Няколко начина да спечелим света“. Откриването е на 22 март в галерия „Доза“, съобщават организаторите.
По думите им, експозицията представя поглед към историята на съвременното ни изкуство чрез себепредставянето му пред външния свят и в опит за реален и въображаем диалог с него.
„В историята на съвременното българско изкуство, този неизбежно присъстващ външен поглед е колкото вътрешно асимилиран, толкова и подложен на саботаж. Той информира едно винаги двойно виждане. Част от тази двойственост може да се разгледа като наследство от „вътрешната емиграция“ на художника по време на социализма и желанието му да проектира различен смисъл в „същото“.  Удвояването обаче е често използвано от художника и за да обърка и предизвика външния поглед в неговата предубеденост и очакване да намери нещо радикално различно и специфично, предлагайки му вместо това огледален образ, просто повече от същото“, допълват още организаторите.
Изложбата показва произведения на Венета Андрова, Лъчезар Бояджиев, Мартина Вачева, Мариела Гемишева, Алла Георгиева, Гери Георгиева, Иво Димчев, Орлин Дворянов и група “Кукув Ден”, Правдолюб Иванов, Цветан Кръстев, Венцеслав Костов, Албена Михайлова - Бенджи, Иван Мудов, Стефан Николаев, Аделина Попнеделева, Калин Серапионов, Недко Солаков, Сашо Стоицов, Красимир Терзиев, Хубен Черкелов, Станка Цонкова – Уша и др. Куратори са Десислава Димова и Вера Млечевска.
Експозицията се организира от фондация „Дома арт“ и фондация „Българско изкуство и култура“, и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. / ГН