Седемдесет и осмата годишнина от Дравската епопея бе отбелязана днес с военен ритуал, с полагане на венци и цветя, пред Паметника на загиналите във войните шуменци в областния град. 
Подполковник Недялко Недялков в словото си припомни за битките на българските воини край река Драва през март 1945 година, които отблъскват войските на Третия райх и по този начин ускоряват края на Втората световна войната. „В боевете са разгромени три немски дивизии и са пленени над 7000 войници и офицери. При тях загиват 72-ма шуменци. Сред тях са доброволецът и помощник-командир на рота Славчо Ковчазов от с. Никола Козлево и старшина Димитър Димов от с. Черенча, който сам пленява немски войник и взима две картечници, пет автомата, пет пушки и четири пистолета“, отбеляза  Недялков. 
Военнослужещи поднесоха на паметника венци и цветя от името на държавната и местната власт, на различни институции и организации. Венци и цветя поднесоха и представителни на политически партии, учебни заведения, културни институции, организации и граждани. 
На Паметника на загиналите във войните шуменци са изписани имената на част от загиналите във войната жители на града. "Монументът е открит на 18 март 1994 г. и оттогава има паметник, на който шуменци да се преклонят пред подвига на загиналите във войните им съграждани, а на днешната дата да отдадат почит и на тези, дали живота си при битката за река Драва през 1945 г. - една от най-успешните отбранителни операции на Българската армия през Втората световна война срещу войските на Третия райх", припомни на БТА полковникът от резерва и военен историк Мишо Йорданов.
Ритуалът по поднасяне на венци и цветя пред паметника днес бе организиран от Община Шумен, от Командването на Шуменския военен гарнизон и от Съюза на ветераните от войните.