Тенденцията в туризма вече е клиентите да търсят директен контакт с хотелите, а не да се обръщат към туроператори и турагенти, каза днес във Варна Анита Велинова, управляващ партньор на "TravelLine Bulgaria". Тя и колегата й Стефан Карапанчев бяха гости на среща-дискусия, посветена на дигиталните технологии в туризма, чийто домакин бе Икономическият университет в крайморския град. Форумът, който се проведе в хибриден формат, бе част от инициативите, посветени на 60-годишнината на Колежа по туризъм към университета. 
Онлайн репутацията на хотелите вече е от изключително значение, посочи Велинова. По думите й ако 44 на сто от гостите се интересуват от звездната категория на базата, в която избират да отседнат, повече от 55 на сто се влияят от рейтинга, който мястото за настаняване има в интернет и отзивите, дадени за него. Велинова сподели още, че непрекъснато се увеличава броят на резервациите чрез интернет, направени от смарт устройства.
През следващите години абсолютен приоритет за местата за настаняване, включително за по-малките, ще бъде да имат връзка с глобалните метатърсачки, каза още Велинова. По думите й това изисква от бизнесмените да обръщат специално внимание как презентират своите бази и да инвестират целенасочено. Тя подчерта още, че сайтовете на хотелите трябва да осигуряват бърз обмен на данни, с обратна връзка с клиентите. Гостите трябва да имат възможност да правят бързо резервациите си и да платят лесно, посочи още Велинова. Според нея трябва да се има предвид и това, че се увеличава броят на хората, търсещи допълнителни услуги и екстри, както и персонализирани оферти.
Социалните мрежи дават все повече възможности хотелиерите да проявяват иновативност и да се презентират, каза още Велинова. Според нея тепърва у нас ще нараства и ползването на възможностите на "ЮТюб" (YouTube), където се представят много места за настаняване.