Столове от водопроводни тръби, настолни лампи от шапки за плуване, съдове от тел за щипки за простиране и от листа, предмети от камъни, марки от отровни водорасли, цигулка, направена от нишки на копринена буба, детски играчки от пилони на кейове, прибори от отпадъци от домати, мозайки от рециклирани монитори на компютри и телевизори. Това са част от експонатите в откриващата се днес изложба „Екодизайн. 3Р: редуциране - рециклиране - ре-употреба“, видя репортер на БТА.
Проектът, представен от куратора му арх. Силвана Аникиарико, има за цел да популяризира новите тенденции на италианския дизайн,  във връзка с мебелното изложение в Милано. Тя предлага преглед на начина, по който италианският дизайн работи в полза на устойчивостта на околната среда. Представените предмети и аксесоари са от рециклирани материали или резултат от прилагането на устойчиви технологии. Всички те са проектирани и произведени от италиански дизайнери и компании.
Графичният дизайн е изготвен от арх. Бруно Морело, който също е в София. „Екодизайн. 3Р: редуциране - рециклиране - ре-употреба“ вече е показвана в Прага, Доха, Шънчън, Дубай, Хонконг, Вашингтон, Торонто, Тунис, Прищина, Талин, Хелзинки, Триполи, Бенгази и Букурещ.
Силвана Аникиарико работи като изследовател, критик и преподавател. Консултант е на обществени институции и различни компании. От 2007 г. до 2018 г. е директор на музея за дизайн „Триенале“ в Милано.
„През април, когато се провежда мебелния салон в Милано, има над 1000 събития, които са пръснати из целия град", разказа арх. Силвана Аникиарико. По думите й историята на италианския дизайн има много стилове, много течения. „Например, в други страни по света е значително влиянието на рационализма, докато в Италия доминират и функционалността, и рационалността. Съвременният дизайн е коренно различен от дизайна на големите майстори. Днес дизайнът се е превърнал в масова професия. Навремето са се били единици, а днес има стотици дизайнери. Преди време предметите са отговаряли главно на нуждата на хората. Днес предметите за съвсем различни, те са леки иронични и изненадващи", каза още тя.
Както писа БТА, инициативата е част от Деня на италианския дизайн и включва промоционални събития, които цялата италианска дипломатическа и консулска мрежа провежда във всички страни по света с цел популяризиране в чужбина на художественото и културно наследство, резултат от връзката между история, култура, изкуство и майсторство от най-високо ниво, посочват от посолството. Тази година темата е „Качество, което озарява. Енергията на дизайна за хората и за околната среда“.
/ДД