В рамките на Националната младежка конференция "Проект за бъдеще" над 100 ученици, студенти и представители на младежки организации се включиха в дискусии за правото на младите хора на участие в процесите по вземане на решения. Събитието се състоя в Конферентния център на „Интерпред“ в София. То е част от Европейската година на младежта.
Младежите се разделиха в няколко работни групи, за да обменят идеи по актуални теми. Целта бе да бъдат изготвени препоръки към институциите за подобряване на диалога с младите българи. Сред темите бяха овластяване, зелени политики и образование, младежко здраве, превенция срещу агресията, насилието и различните форми на зависимости, младежка работа. В работната група "Овластяване" се включи и стажант-репортерът на БТА Христиана Стойчева. 
Участниците обсъдиха и кои държавни институции имат отношение към осъществяването на младежките политики. Младежите коментираха какви са начините, по които могат да влияят на взимането на решения на местно и национално ниво. Гражданското образование също беше акцент в разговорите.
В откриващата част на Националната младежка конференция присъстваха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова, заместник-министърът на културата Марина Василева, изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов. Еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел отправи писмено приветствие до форума.