Изложба, посветена на 105 години професионален театър в Плевен, е подредена във фоайето на Регионална библиотека "Христо Смирненски".
Експозицията включва афиши и програми на плевенския театър от 50-те години до наши дни, каза за БТА Михаела Дамянова от отдел "Краезнание" в библиотеката. Една от най-старите програми, показана в изложбата и част от фонда на библиотеката, е от 1958-1959 г. Представена е и хроника на театъра от създаването му през 1918 г. до 1946 г. Гражданите ще могат да се запознаят и със страници от фототипното издание на книгата на основателя на плевенския театър Александър Гюров – "На превала". 
Дамянова припомни и факти от историята на театъра в Плевен, която започва на 22 февруари 1918 г. Тогава по инициатива на актьора, режисьор и театрален критик Александър Гюров и с подкрепата на кмета на Плевен Алекси Милев, е учредено Гражданско събрание за основаването на Плевенски градски театър. В първите си години културния институт носи името на Георги Кирков, а от 1997 г. негов патрон става големият поет и драматург – Иван Радоев. На 6 февруари 1919 г. се играе първото представление "КИН" по Александър Дюма, с режисьор Владимир Николов.
Изложбата е подредена във фоайето на библиотеката и може да бъде разгледана през следващата седмица.