Делото на непълнолетния Атанас Илиев, който блъсна с лек автомобил и причини смъртта на 83-годишна пешеходка в Кърджали, ще се гледа по съкратената процедура – съкратено съдебно следствие. Това решиха магистратите на днешното разпоредително заседание и насрочиха ново заседание за 12 април от 14:00 часа.
Инцидентът стана на 4 юли 2022г. около 21:30 часа в индустриалната зона на Кърджали. Тогава непълнолетният А.И. взел от дома си ключовете на лек автомобил, оставен на съхранение на пълнолетен член на домакинството му. След като привел превозното средство в движение, предприел управлението му в град Кърджали, в района, в който живее. Прибирайки се към дома си не успял своевременно да спре и блъснал придвижваща се пеша възрастна жена. Пострадалата била откарана в болница, където починала същата вечер, а младежът задържан за срок от 24 часа. От тогава спрямо Атанас е в сила и мярка за неотклонение - надзор на инспектор „Детска педагогическа стая“.
Делото се гледа в Окръжен съд – Кърджали от тричленен съдебен състав с председател Диан Събев. В съдебната зала обвиняемият се яви с майка си Христина Илиева и съдебният си защитник – адв. Лазар Базлянков. Държавното обвинение бе в лицето на прокурор Димитрина Делчева. Като трима пострадали в съдебния процес бяха назовани синът и двама племенници на починалата. На заседанието присъства само синът на починалата – Веселин Пеев и негов адвокат, който поиска клиентът му да бъде частен обвинител срещу подсъдимия. Магистратите оставиха без уважение молбата на адв. Божидар Колев, визирайки текстове от закона, според които в делата срещу непълнолетен не може да участват частни обвинители. Решението на съда да не уважи молбата подлежи на протест пред Апелативен съд – Пловдив.Минути след края на разпоредителното заседание адв. Колев коментира пред журналисти, че ще обжалва оставеното без уважение искане и допълни, че ако клиентът му бъде допуснат като частен обвинител ще иска максималното законово наказание.