До края на февруари в рамките на проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Видин" са монтирани 422 уреда на пелети и 1130 климатици, с които са подменени използваните в домакинствата отоплителни уреди на дърва и въглища. Това съобщиха за БТА от Община Видин. 
От общинската администрация коментираха и въпроса за искането на допълнително заплащане от собствениците на жилища при монтаж на нов отоплителен уред, като уточниха, че до момента са постъпили малък брой жалби от граждани във връзка с подобни случаи. "При извършени проверки от комисия, назначена със заповед на кмета на Община Видин, е установено, че исканото заплащане е свързано с извършване на допълнителни дейности, които не са предвидени в проекта, но са пожелани от гражданите. За по-добра осведоменост на гражданите в уведомителните писма за датите и часовете на демонтаж на старите уреди и монтаж на новите са описани материалите и дейностите, които са предвидени в проекта и за тях не се дължи заплащане. Всичко, което е извън описаните материали и монтажни дейности, е за сметка на крайния получател", уточниха от общинската администрация. 
Досега по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин" се проведоха две кампании за набиране на заявления от кандидати, желаещи да получат нови отоплителни уреди, като в момента е обявена трета покана за подаване на заявления. Предоставените от Община Видин данни показват, че не всички видински граждани, чиито заявления са били одобрени, са сключили договор за получаване на нов отоплителен уред. По първата обявена покана са подадени 3381 заявления, от които 2875 са били одобрени, а сключените договори за подмяна на отоплителни уреди са 2705. По втората подадените заявления са 974, от които 939 са одобрени, сключените договори са 852. 
От Община Видин уточниха, че граждани, които са били одобрени за получаване на нов отоплителен уред, но са отказали подписване на договор по предходните покани, могат да кандидатстват и по обявената в момента трета покана. Приемът на заявления по нея започна на 13 март, като за първите три дни са подадени 674 заявления. Срокът за кандидатстване е до 24 март, като документи се приемат всеки работен ден от 8:30 до 16:00 ч. в Центъра за административно обслужване на гражданите. 
Получените в този срок заявления ще бъдат разгледани за съответствие с изискванията и ще бъде направено класиране. То ще се извърши чрез приоритизиране по показатели, съчетаващи екологични, социални, технически и икономически критерии, като максималният брой точки от всички критерии е 30. От Община Видин посочиха, че при първата и втората покана наличният по проекта финансов ресурс е позволил да бъдат одобрени всички кандидати, отговарящи на изискванията, така че реално не се е наложило да се прилагат критериите. Оставащият финансов ресурс и направените анализи показват, че при сегашната трета покана ще има възможност да се одобрят значително по-малък брой заявления, така че ще е решаващ броят точки, получени от съответния кандидат, допълниха от общинската администрация.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".