Студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София ще обследват сградата на старинния храм "Преображение Господне" в Поморие, двора към него и архитектурния резерват "Стари поморийски къщи", в който влизат и сградите на Българо-гръцкото дружество "Анхиало" и къщата "Дом на поета". Това съобщиха от пресцентъра на община Поморие.
В групата, водена от проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова, има и чуждестранни студенти, гостуващи по програма "Еразъм". Студентите направиха начален оглед на местата за обследване заедно с кмета Иван Алексиев, протойерей Борис Георгиев и Стефка Аликова от Българо-гръцкото дружество. 
Същинската работа предстои в следващите дни, когато проф. д-р арх. Кандулкова и студентите ѝ ще опишат в детайли необходимите за храма укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни дейности, на базата на които ще изготвят доклад.
На този терен, до храма община Поморие планира да изгради общодостъпна крайбрежна зона за отдих. С предходните археологически проучвания през 2021 година, с обследването на основите от проф. д-р инж. Богомил Петров и екипа му от Университета по архитектура, строителство и геодезия, и с вашия научен принос сега, смятам че не само ще обновим църквата, но за първи път имаме възможност паметници от древното минало на града да бъдат приобщени и експонирани в паркова среда. Това се явява и невероятен шанс културното наследство на Поморие да се запази за поколенията и се радвам, че млади хора като вас изявиха желание за подобно обследване, каза кметът Иван Алексиев.
БТА припомня, че теренът на бившата почивна станция на МВР бе прехвърлен на община Поморие в края на 2019 г. С намерение да превърне мястото в крайбрежен парк, общината започна почистване на района и събаряне на старите постройки. При почистването работници попаднаха на два строителни архитектурни елемента – мраморна база и колона, разположени в близост до старата църква "Преображение Господне". В края на август 2020 г. за намерените находки бе уведомен Регионалният исторически музей в Бургас и бе свикана експертна комисия на Министерството на културата, която потвърди вероятността елементите да произхождат от една по-стара постройка, вероятно базилика, предхождаща описаната средновековна църква от 9-и век. През юли 2021 г. на терена бяха проведени и археологически проучвания с екип от Националния археологически институт с музей (НАИМ) в София и Историческия музей в Поморие.