Врачанският общественик Христо Илиев ще подари днес на всички училища във Враца първия си филм „Човеци“. Продукцията бе показана два пъти досега пред врачанска публика – на 27 февруари и 1 март при свободен вход. Пред БТА Илиев обясни идеята си за създаване на филма и решението да го подари. „Много млади хора не знаят историята си, не познават личностите от културния и духовен живот на Враца. Това ме накара да разкажа за хора, които не са толкова известни, но работят със сърцето и душата си - всеки един в своята сфера.“
Филмът представя археолога д-р Нарцис Торбов, един от най-добрите грънчари в България - Куман Жеков, най-стария работещ стругар в България в момента Петър Серапьонов, отец Димитър, който проповядва в „Св. Николай“, разказва се и за подземната болярска църква „Св. Никола“, за която авторът се грижи вече 7 години. Авторът е включил стихове на Ботев и Вазов, както и две молитви от 9-и век, написани от Константин Кирил Философ и Константин Преславски, изпълнени от Янко Лозанов, чийто глас е в Златния фонд на БНР и БНТ.
 „Искам да се замислят младите, че трябва да се правят добри неща", обясни Христо Илиев. „Ако поне един човек накараме да прави добро, ще съм много щастлив“.