Русенският фестивален оркестър с диригент Емил Табаков и със солисти Светлин Русев (виола) и французина Амори Което (цигулка), ще изнесе концерт тази вечер в Доходното здание в Русе. Събитието е част от международния фестивал "Мартенски музикални дни", който бе открит снощи. 
"Атмосферата в Русенския фестивален оркестър е прекрасна. На сцената ще излязат 56 музиканти, от които 52-ма са русенски възпитаници", каза директорът на Националното училище по изкуствата в крайдунавския град Мария Дуканова. Музикантите идват в Русе от 12 държави от четири континента. Програмата на концерта включва Моцартовите "Увертюра" към операта "Отвличане от Сарая" и Симфония кончертанте за цигулка и виола, както и "Гогол" - сюита от Алфред Шнитке. "Свирих наскоро този концерт с виола в Южна Корея, а преди около месец и в София", каза известният цигулар Светлин Русев, който ще води в крайдунавския град и майсторски клас по цигулка. 
Международният фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе ще продължи до 2-и април тази година. Музикалният форум ще предложи на публиката 27 събития, балансирано представени от седем оркестрови и 11 ансамблови програми, два оперни спектакъла и хоров концерт. Има и седем съпътстващи събития, сред които изложби на Николай Бузов и Юлиан Табаков, визуално-музикален пърформанс и представяне на книгата на Лазар Николов "Разказ за преживяното".  БТА е сред основните медийни партньори на фестивала.