Остри реплики размениха в началото на вчерашната общинска сесия съветникът от ГЕРБ Наталия Кръстева и кметът Пенчо Милков. Кръстева обвини общинската администрация в неглижиране на важните за русенци проблеми и занимаване на съветниците с дреболии. А кметът определи нападките като начало на кампанията за местните избори наесен и контрира, че визираните от Кръстева най-важни за русенци проблеми е наследил от предишната администрация и вече са направени доста стъпки за разрешаването им.
„В момента сме се събрали на поредната почти безплодна сесия на Общинския съвет, в която отново липсват истински важните за русенци проблеми и въпроси. В настоящата сесия от 37 точки в дневния ред, 17 са за продажба на общински имоти. В същия момент русенските групи са пълни със сигнали за некачествени ремонти, тежки битки с институциите срещу замърсяванията, за тонове боклуци, които се търкалят по земята заради липсващи контейнери на места, за кални улици и стичаща се мръсотия, сигнали за производствени и вредни миризми, за разкопани като кратери улици, за недомислени временни организации на движението по улиците и най-вече за липса на контрол и организация от страна на Общината по отношение реализацията на Водния проект“, заяви от трибуната Наталия Кръстева. Тя определи назначенията на кметски пълномощници за кварталите на Русе като намиране на работа на съпартийци, тъй като вместо да помагат за поддържане на реда и честотата те по скоро извършват контрол на контрола и дублират работа на съществуващите контрольори. И поради това всички мерки по сигналите са неефективни.
„Гледайки назад и оправдавайки се опозицията, забравихте с какви обещания започнахте вашия мандат. С думи няма да замажете очите на русенци, за които нерешените проблеми и гръмките празни обещания отдавна са ежедневие. Русенци искат чист град, асфалтирани улици и развита инфраструктура, защото тя е от решаващо значение за икономическото развитие на града“, каза Кръстева.
Кметът Пенчо Милков определи изказването като начало на кампанията за местните избори.
„Колегите, които са в кампания за парламентарни избори, избират политическото им говорене да бъде срещу кмета и за следващата кампания. Тъжно ми е как те виждат своя град, защото говоря с хиляди хора и те не гледат на града по този начин. С манипулации и отвратително говорене няма как да накарате хората да гледат Русе през вашите очи. Но се радвам на това изказване, защото то внася яснота кой срещу кого е. Моята битка с този начин на мислене, управление и говорене, мутренския, е от 2011 г. И това нещо ще продължи през цялата тази година и никога няма да спре независимо дали ще съм кмет или не. За пореден път чухме кой се опитва да свърже кмета и общинската администрация с ВиК цикъла и лошата организация, която създава дружеството ВиК-Русе. Договорите за изпълнение на проекта не са сключвани от Общината, тя няма контролни функции, нито плаща за тях, нито има възможност да контролира изпълнителите“, каза Милков. 
Кметът обяви, че средствата за подобряване на градската среда са нараснали в пъти при неговото управление, като само през миналата година са оправени 60 междублокови пространства. И заяви, че големите проблеми като например този за опашките от камиони на Дунав мост, са му прехвърлени от предишното управление, но сега се пристъпва към тяхното разрешаване.
„Станциите за контрол на въздуха са увеличени многократно, граждани участват в Обществения съвет по околна среда. Парите от държавата за Русе са повече по всеки един показател“, заяви Милков.