И вчера продължиха политическите престрелки около инициираната от ГЕРБ и СДС извънредна сесия на Общинския съвет в петък по проблемите на тежкия трафик на Дунав мост и изпълнението на Водния цикъл в Русе. Във вторник останалите пет групи в ОбС излязоха с обръщение, че подобно извънредно заседание е ненужно и би било излишен разход на възнаграждения на съветниците, поради което ще го бойкотират.
Вчера БСП разясни позицията си, а преди това председателят на ОбС Иво Пазарджиев отправи покана към гражданите и ангажираните  с трафика на тирове и изпълнението на ремонтите на ВиК институции днес от 18 часа в зала „Европа“ на Доходното здание.
Няма конкретни предложения и внесени решения, които да са били разпределени и разгледани по съответните комисии. Само преди месец имаше сесия за трафика на Дунав мост. Искам да припомня, че и тогава ГЕРБ и СДС не предложиха конкретни решения. Нашата група предложи обръщение към компетентните държавни органи, които имат отношение. За голямо наше удовлетворение оттогава досега не всички наши искания са изпълнени, няма решения за оставане на част от таксите в общинския бюджет, но за пръв път държавата реагира, като създаде координационен център, който задържа тировете извън територията на община Русе, заяви на пресконференция председателят на групата на БСП в ОбС Иван Иванов. 
Какво ново би могла да реши една нова извънредна сесия? Инициаторите не отговарят на този въпрос. Изобщо какъв е приносът на ГЕРБ и СДС в решаването на тоя проблем? Според нас нулев - както в периода на тяхното управление, защото тогава проблемът съществуваше, сега е по-задълбочен предвид събитията в Украйна. По въпросите за Водния цикъл - никой от нас не е доволен от това, че градът ни е разкопан, но мислещите хора си дават сметка, че извършването на едни такива строителни действия по комуникациите на нашия град, тия вложени 129 милиона ще ни дадат спокойствие, сигурност за бъдещ период поне 50 години за град Русе и за нашите съграждани - без проблеми във водоснабдяването, без наводнения, без проблеми в канализацията. Кметът и ние не сме доволни от работата на изпълнителите и многократно сме го заявявали, каза още Иванов.
Това е началото на предизборната кампания на ГЕРБ и СДС. Тази имитация на активност обаче ни дава основание да определим това начало като фалстарт. ГЕРБ и СДС са безполезни за нашия град и за русенци, водят ги само партийните им интереси. Нас ни интересуват гражданите и затова ние предложихме на председателя на ОбС и на кмета да организират обществено обсъждане по тези проблеми. Каним и колегите от ГЕРБ и СДС и предлагам да проследим дали ще се включат. Искам да им напомня обаче, че за разлика от общинските сесии това не се заплаща, обобщи Иванов.
Думата взе и третата в червената листа за изборите на 2 октомври Биляна Иванова.
Това е много хубав опит на колегите от ГЕРБ и СДС да въвлекат кмета в един обяснителен режим, макар че кметът няма абсолютно никакви правомощия, както и ОбС, което вече неведнъж беше споменато, по решаване на тези проблеми. Въпреки това Община Русе не остава безучастна към проблемите на русенци. От декември 2019 година и са свикани многобройни срещи с отговорните институции, които имат отношение към проблема и разрешаването му в опит да се намери решение, което да удовлетворява не само трафика на Дунав мост, но и жителите на Русе, Мартен, Сандрово, Николово и работещите в зона „Тегра“, заяви тя.
По-късно и от ГЕРБ реагираха „във връзка с несъстоятелния аргумент, че свикването на извънредна сесия на Общински съвет Русе ще доведе до излишни разходи“ и напомниха, че искането им е заради „наболелите проблеми на русенци“, а участието в сесията не трябва да се заплаща, „каквато практика вече съществува в Русе“.
„Общинските съветници на ПП ГЕРБ-Русе и СДС декларират, че не желаят възнаграждения за участието си в инициираната извънредна сесия на ОбС-Русе на 26 август 2022 г. и призовават и колегите си за същото отговорно поведение към хората, които са им гласували доверие“, се казва в официално съобщение на ГЕРБ.
Те ще се явят на бойкотираната сесия в петък и в 9.30 часа ще дадат брифинг за журналисти.