В тазгодишното издание на традиционния детски конкурс за изпълнение на хумористична творба „Чудонемирчета“ в Казанлък ще вземат участие общо 124 деца на възраст от четири до 14 години. Това съобщи за БТА Екатерина Трендафилова, библиотекар в Общинска библиотека (ОБ) „Искра“. Миналата година участие в конкурса са взели 144 малчугани. 
Конкурсът се организира за десета поредна година от ОБ „Искра“, Община Казанлък и фондация „Чудомир“ е част от програмата на Чудомирови празници 2023, посветени на известния писател и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Той ще се състои на 25 март от 10:00 часа в залата на Военния клуб в Казанлък. 
Хумористичните творби, които ще бъдат представени от децата, ще бъдат в жанровете поезия и проза, а участниците са разделени в четири възрастови групи. Най-много участници има в първата възрастова категория от 4 до 6-годишна възраст, посочи Трендафилова. Те са 80, като сред записалите се преобладават деца от казанлъшките детски градини „Мечо Пух“, „Юрий Гагарин“ и „Слънчице“. 46 от тях ще участват с поетични творби, а 34 – с проза, уточни тя. 
Втората възрастова група обхваща учениците от първи и втори клас. Записани са най-много деца от местните Основни училища „Георги Кирков“, „Св. Паисий Хилендарски“ и „Кулата“. В трета и четвърта възрастова група участниците са предимно от читалища, коментира Екатерина Трендафилова. За поредна година ще се включат деца от Народно читалище „Христо Ботев“ в село Розово и Народно читалище „Пробуда – 1920“ в село Копринка. 
Тази година в „Чудонемирчета“ ще участват и братята Георги и Петър Захаринови с ръководител Георги Захаринов - страши от село Яхиново, община Дупница, които са победители в миналогодишното издание на конкурса, каза още Трендафилова. Конкурсът ще бъде открит със спечелилата творба  в четвърта възрастова група „Убийство“ по Чудомир.