През тази есен Колежът по туризъм към Икономическия университет във Варна ще отбележи официално своята 60-годишнина. За БТА директорът му доц. д-р Генка Рафаилова посочи, че за този период учебното заведение е осигурило на бранша в страната повече от 10 000 специалисти. Част от тях са се реализирали в чужбина, други заемат високи длъжности в сектора у нас.
Събития по случай юбилея ще има през цялата 2023 година, като целта е те да обединят традициите и иновациите в развитието на колежа, отбеляза Рафаилова. Вече стартира инициативата „60 срещи с 60 успешни възпитаници“.  През предстоящите месеци със студентите ще разговарят и ще им предадат своя опит мениджъри на туристически фирми, собственици на ресторанти, хотелиери, бизнесмени, реализирани в чужбина, ветерани. В рамките на честванията са планирани и две дискусии с фирми, представящи възможностите за използването на новите технологии в туристическия бранш. Първата ще се проведе на 17 март в Икономическия университет.
Акцент в честванията ще бъде международната научна конференция “Съвременният туризъм – преосмисляне на възможности и модели за развитие”, планирана за края на септември, допълни Рафаилова. Тя ще се проведе съвместно с традиционния Черноморски туристически форум, чийто организатор е Варненската туристическа камара. Двете събития ще бъдат обвързани и с празниците по случай създаването на курорта „Св. Св. Константин и Елена“. 
Кадрите на колежа се реализират както у нас, така и в чужбина, при това се радват на добро професионално израстване, каза още Рафаилова. Тъй като младите хора завършват с много добри езикови познания, част от тях започват работа в сфери, които не са свързани пряко с туризма, но обслужват чуждестранни клиенти. Директорът уточни, че студентите изучават задължително английски и още два езика – немски и руски. Тя изрази съжаление, че намалява интересът към френския, макар че има голямо търсене на екскурзоводи, владеещи този език.  
През последните години има спад в броя на студентите, което се дължи основно на демографската криза, каза още директорът на колежа. Друг фактор за това е увеличаването на възможностите за обучение в сферата на туризма както у нас, така и в чужбина. „Като учебно заведение ние вече сме в изключително конкурентна среда, но успяваме да се адаптираме, променяме учебните планове и направленията, в които развиваме кадри“, обясни Рафаилова. Тя допълни, че колежът ще започне новата учебна 2023/24 година с променена специалност – „Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес“. След пандемията рязко се увеличи броят на туристите, които искат кратки почивки, но наситени с развлечения и преживявания, обясни Рафаилова. По думите й специалността ще даде възможност на студентите да се развиват в бизнеси, които не са толкова силно зависими от сезона и могат да се реализират в различни локации, не само в големите туристически центрове. Обучението на младите хора ще бъде обвързано и с много практически занимания в реална среда.