Прокуратурата разследва организирана престъпна група, като по време на пресконференция представи пред медиите презентация с доказателства по случая и излъчи аудиозаписи, открити на две флашки. Събитието се състоя в сградата на Националната следствена служба, а на него присъстваха главният прокурор Иван Гешев, ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков.
„Вече има доказателства за това, което казваме от три години – как мафията, симбиозата между криминални „авторитети“, осъдени, издирвани от Интерпол лица, заедно се борят срещу държавата в противоречие с интереса на народа“, заяви Иван Гешев. По думите му от данните по делото се разбира за „срастване на институции, криминална престъпност, мутри и хора от всякакви прослойки в защита на нелегитимни цели и интереси“. „Става въпрос за това, което някои наричат завладяна държава, други – мафия“, добави главният прокурор.
Прокурор Илияна Кирилова обясни, че досъдебното производство е образувано на 14 септември след получен секретен доклад от българските служби за сигурност. То е образувано от Софийска градска прокуратура и е за организирана престъпна група с цел получаване на доходи от пране на пари и данъчни престъпления. Предстои преценка за отделяне на материали по делото в отделно разследване за престъпна група за търговия с влияние и за наркотици.
По разследването има данни за заплахи към публично лице, свързано с издателска дейност и медии, съобщиха още от прокуратурата.
Оттам посочват, че обвиняеми до момента са двама души. Единият е с инициали Т.И. , той е обвинен за изнудване и държане на наркотици с цел разпространение. На него му е наложена мярка за неотклонение „подписка“, като към момента е напуснал страната.
Прокурор Илиана Кирилова обясни, че според свидетели Т.И. ги е посещавал като физическо лице, говорил е от името на държавата, и е желаел да изкупува определени имоти на цени под пазарните, като е оказвал и натиск върху тях. На Т.И. са назначени ревизии, които още не са приключили.
Вторият обвиняем е посочен с инициали Д.Г. Той също е обвинен за държане на наркотици с цел разпространение. Мъжът е задържан за постоянно в ареста с определение на съда. Той е осъждан за хулиганство, участие в престъпна група, опит за измама и нанасяне на телесна повреда, стана известно по време на презентацията.
От прокуратурата съобщиха също, че по време на действията по разследването с един от обвиняемите, са отправени пряко заплахи за живота към магистрат. Той си е направил самоотвод по делото. Назначена му е защита, която се осигурява от Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.
От презентацията става известно още, че претърсванията и изземванията на адреси, свързани с разследването, са осъществени на 7 март т.г. От жилище на Т.И. са иззети наркотици (кокаин), както и лист хартия с текст озаглавен „Вредители за уволнение“, който съдържа имена на съдии, прокурори и следователи от закритите специализиран съд и прокуратура. От жилището на Д.Г. също са иззети наркотици, пари - 21 хиляди евро, както и две флашки с 15 броя аудиозаписи на разговори между пет лица. 
Аудиозаписите бяха излъчени пред медиите по време на пресконференцията. Те показват разговори по телефона, както и срещи на живо между тях. Прокуратурата посочва, че от доказателството по делото става известно, че петимата души са – обвиняемият Д.Г.; Красимир Каменов – Къро; Овидиу Семенеску - румънски и френски гражданин, обявен за международно издирване, обвинен за опит за измама и участие в престъпна група; човек, за който има данни, че е журналист и още един човек, чиято самоличност предстои да бъде установена, който се смята за приближен до Къро. 
Главният прокурор Иван Гешев коментира, че се надява ДАНС и МВР да предприемат действия, защото според него, от доказателствата досега става дума за организирана атака на олигарси, мафията и други лица срещу институциите и гражданите, което касае и националната сигурност. По думите на Гешев от данните се разбира, че се събират пари за отстраняването на висш полицейски служител, както и че има неограничен финансов ресурс за отстраняване на главния прокурор. Той призова да се разбере „кой, какво и колко плаща“. Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева, този неограничен финансов ресурс, се осигурява от хора „гонени от българското правосъдие“. Тя добави, че охрана на магистратите от открития в дома на единия обвиняем списък не е назначена.
Предмет на разследване е как се отстраняват висши полицейски служители или магистрати чрез пари, обясниха главният прокурор Иван Гешев и прокурор Сийка Милева в отговор на въпрос на БТА. 
Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Атанас Илков коментира участието на криминално проявени и знакови фигури от кримиконтингента в записите, излъчени пред медиите, като каза, че „ние ще бъдем нетърпими към всеки един от тях и няма да позволим със средствата, които те придобиват от престъпната си дейност да ги влагат в отстраняването на определени служители, които не са им удобни“. Той добави, че такива случаи е имало и преди, като се е налагало служители на МВР да бъдат охранявани. "Заставаме зад всеки наш служител, който съвестно и доблестно си изпълнява функциите, вменени по закон“, посочи Илков. Пред БТА той каза, че към момента не е назначена охрана на полицейски служители.
„Няма да допуснем тези лица, по този безпардонен начин, да си позволяват да влияят на разследванията, които се извършват от полицейските служители“, добави той.
Главният прокурор Иван Гешев съобщи още, че в рамките на девет месеца, след закриването на специализираната прокуратура, спадът на досъдебните производства за организирани престъпни групи е 50%. По думите му на годишна база процентът ще е по-голям. Иван Гешев коментира още, че българските правоохранителни органи правят всичко възможно, за да се борят с престъпността, но такава отговорност носи и изпълнителната власт, но и Народното събрание.
С доказателствата по разследването, които прокуратурата представи пред медиите – аудиозаписи и снимки, може да се запознаете ТУК. Цялата пресконференция може да гледате ТУК.