Започва предпроектно проучване на трасе, което трябва да реши проблемите с водоснабдяването във великотърновското село Ресен, съобщи пред журналисти проф. Георги Камарашев, заместник - кмет по инфраструктурните въпроси към общината.
Проблемът с водоподаването на най-голямото село в общината е от години, защото за да се изгради връзка от главния водопровод от язовир "Йовковци" до населеното място, трябва да се премине през археологическия резерват "Никополис ад Иструм", частни терени, общински и държавни земи, допълни той. Заради проблема жителите на селото обявиха протест и затваряне на главен път, предвиден за  събота (18 март).
Днес във Велико Търново на една маса седнаха представители на протестния инициативен комитет, общинската администрация, ВиК "Йовковци" и проектанти. На срещата беше посочено, че най-бързият начин за изход от водната криза в селото е спешно стартиране на предпроектни проучвания върху терен, където може да бъде изградена връзка към отклонението на централния водопровод към Горна Оряховица и Полски Тръмбеш, без това да ощетява жителите на съседните населени места.
По този начин ще бъде осигурено допълващо водоподаване, което ще пълни през нощта захранващия резервоар, а през деня хората ще могат да ползват вода без режим, каза инж. Росен Трифонов заместник-управител на ВиК "Йовковци". Целта на предпроектното проучване е да изясни пътя на трасето и да даде информация за окончателната сума за планирането и изграждането, посочи Иван Йовчев от проектантския екип.
Необходимите средства ще надхвърлят 3 милиона, затова след съгласувателните процедури и одобрението на проекта ще бъде обявена и обществена поръчка, посочи проф. Камарашев. По думите му вероятното финансиране ще бъде през европейски програми.
Близо 3000 души са регистрирани в село Ресен. Проблемите с водоснабдяването са от години насам, като основните причини са засушаването и спирането от експлоатация на напоителните канали, каза Цветан Йовчев, представител на протестната група от селото. Той посочи, че с допълнителното захранване ще бъде увеличен дебитът и съответно височината на водния стълб, който през последните години е намалял три пъти. По думите му инвестицията е важна за бъдещето на ВиК – мрежата в селото, която рано или късно трябва да бъде сменена, тъй като загубите на вода към момента са около 50 процента заради амортизацията й.
Васил Драганов, председател на инициативния протестен комитет посочи, че въпреки разговорите протест в събота ще има, защото хората са нетърпеливи за решаване на проблема. Селото не е със затихващи функции, в него има множество малки предприятия, социални услуги и връзка с големите градове наоколо, затова търсенето на имоти е голямо, но за да бъде по-качествен животът в населеното място, трябва да бъде решен проблемът с водоснабдяването, посочи той.