Със световната премиера на музиката към балета "Калиопа" на композитора и диригент Емил Табаков ще бъде открито 62-ото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни". 
"Отне ми около две години да напиша тази творба. Концертното изпълнение ще помогне по-нататък на хореографа за работата с балетната трупа", каза Емил Табаков. Творбата е посветена на родния му град Русе. Тя разказва за русенската легенда - за любовта между Калиопа и Мидхат паша. По време на концерта Табаков ще дирижира оркестъра на Държавната опера в Русе.
Автор на либрето е някогашният балетист на Русенската опера Александър Малчев. Той заяви, че се е получила хубава симбиоза. "Тази вечер ще се появи едното краче на балета "Калиопа". Кога ще се появи другото краче зависи от репертоарната политика на Русенската опера. Надявам се да се получи до края на годината", каза Малчев. Концертмайсторът Смиляна Лозанова обясни, че творбата е много картинна. "Музиката е сложна и трудна и е бъде голямо предизвикателство за музикантите. За да може публиката да разбере всички детайли, ще има и екран, на който ще тече текст", каза Лозанова.
Международният фестивал "Мартенски музикални дни" ще продължи до 2 април тази година. Музикалният форум ще предложи на публиката 27 събития, балансирано представени от седем оркестрови и 11 ансамблови програми, два оперни спектакъла и хоров концерт. Има и седем съпътстващи събития, сред които изложби на Николай Бузов и Юлиан Табаков, визуално-музикален пърформанс и представяне на книгата на Лазар Николов "Разказ за преживяното".БТА е сред основните медийни партньори на фестивала.